Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kajínek zostáva predbežne za mrežami, milosť zrejme nedostane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kajínka, o ktorom v roku 2010 nakrútili celovečerný hraný akčný film odsúdili na doživotný trest väzenia za nájomnú vraždu podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu.

Praha 28. júla (TASR) - Jeden z najznámejších českých väzňov Jiří Kajínek zostáva za mrežami. Ministerstvo spravodlivosti ČR totiž dnes zaujalo zamietavé stanovisko k jeho žiadosti o milosť. Tak samotný Kajínek, ako aj jeho právny zástupca Tomáš Zejda však už pripravujú ďalšie, zatiaľ nešpecifikované kroky, informovala spravodajská televízia ČT24.

Šéfka českého rezortu spravodlivosti Helena Válková, ktorá sa ku Kajínkovej žiadosti o milosť vyjadrovala, argumentovala tým, že nie je v priamom ohrození života, čím nesplňuje podmienky na udelenie milosti stanovené prezidentom Milošom Zemanom a rešpektované zo strany ministerstva.

Jiřího Kajínka, o ktorom v roku 2010 nakrútil režisér Petr Jákl ml. celovečerný hraný akčný film s Konstantinom Lavronenkom v titulnej úlohe, odsúdili na doživotný trest väzenia za nájomnú vraždu podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu Juliána Pokoša z roku 1993. Podozrivého polícia zadržala po polročnom pátraní, avšak z väznice v Českých Budějoviciach sa mu podarilo na krátky čas ujsť a to isté takmer s úspechom zopakoval aj po prevoze do prísne stráženého väzenského zariadenia vo Valdiciach. Úspešnejší bol až tretí pokus o útek, takisto z prísne stráženej väznice v Mírove, po ktorom si Kajínek dva mesiace "užíval" slobody.

Odsúdený sa k zodpovednosti za oba hrdelné zločiny nikdy nepriznal, avšak doteraz neuspel ani s jednou z početných iniciatív o obnovenie procesu alebo sťažností, vrátane tej ústavnej.