Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česko sa lúči so zosnulým kardinálom Miloslavom Vlkom

Ilustračné foto Foto: TASR

Pohreb zosnulého je naplánovaný na sobotu o 11.00 h v Chráme sv. Víta. Zádušnú omšu za Miloslava Vlka tu bude slúžiť jeho nástupca vo funkciách kardinál Dominik Duka.

Praha 23. marca (TASR) - Stovky ľudí sa prišli dnes do pražského Chrámu sv. Víta rozlúčiť so zosnulým kardinálom Miloslavom Vlkom, niekdajším pražským arcibiskupom a bývalým českým prímasom.

Truhla s telesnými pozostatkami zosnulého kardinála je v chráme vystavená od 17.00 h a možnosť vzdať tu hold Miloslavovi Vlkovi budú mať občania dnes do 21.00 h. V piatok sa im rovnaká možnosť naskytne v čase od 15.00 h do 21.00 h v kostole sv. Benedikta na pražských Hradčanoch.

Modlitby a zádušné omše za Miloslava Vlka sa konali dnes v mnohých mestách a mestečkách ČR, informovali tamojšie médiá.

Pohreb zosnulého je naplánovaný na sobotu o 11.00 h v Chráme sv. Víta. Zádušnú omšu za Miloslava Vlka tu bude slúžiť jeho nástupca vo funkciách kardinál Dominik Duka.

Na archívnej snímke z 25. februára 1999 zosnulý kardinál Miloslav Vlk
Foto: TASR/AP


Na pohrebe sa nezúčastní prezident ČR Miloš Zeman, ktorého zosnulý opakovane kritizoval. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček v tejto súvislosti potvrdil neúčasť hlavy štátu na pohrebe slovami, že prezident nie je pokrytec a zaslanie smútočného venca vníma ako dostatočné vyjadrenie úcty zosnulému.

Miloslava Vlka sužovali zdravotné problémy od jarných mesiacov roka 2016. Koncom januára 2017 sa verejnosť dozvedela, že trpí rakovinou pľúc, ktorá mu metastázovala do kostí. Lekári mu diagnózu oznámili po Novom roku, keď podstúpil celotelové PET CT vyšetrenie a bronchoskopiu. V jednej z pražských nemocníc podstupoval chemoterapiu. Zomrel 18. marca 2017 vo veku 84 rokov.