Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česko má 25. obeť otravy metaylalkoholom, polícia stíha 42 ľudí

Okrem neoznačeného čapovaného alkoholu sa metanol objavil v Čechách aj vo fľašiach z kamenných obchodov. Väčšinou išlo o vodku alebo tuzemák označený etiketou niektorej z menších likérok. Foto: iDnes.cz

Stredajšie rokovanie vlády by podľa ministra zdravotníctva Leoša Hegera malo riešiť najmä otázku, ako od seba odlíšiť bezpečný a nebezpečný alkohol, a ako postupne uvoľniť prohibíciu.

Praha 24. septembra (TASR) - Mimoriadne kontroly alkoholu zo strany hygienikov by mali pokračovať aj po odvolaní prohibície, uviedol dnes po zasadnutí krízového štábu k metylalkoholu český minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09).

"Kontroly sa ukázali ako vhodný nástroj boja s nelegálnym alkoholom, budú teda prebiehať v intenzívnej miere aj v budúcnosti. Zároveň by sme tiež radi stanovili postup, aby mohli reštaurácie a obchody vrátiť alkohol bez tzv. rodného listu výrobcovi," oznámil minister.

Stredajšie rokovanie vlády by podľa neho malo riešiť najmä otázku, ako od seba odlíšiť bezpečný a nebezpečný alkohol, a ako postupne uvoľniť prohibíciu.

"Budeme k tomu hľadať cesty. Máme podrobne zmapované, v akom balení a kde sa škodlivý alkohol objavil. Tieto dokumenty odovzdáme premiérovi a budú tvoriť podklad pre rozhodovanie o tom, ktorý alkohol je bezpečný, ktorý sa musí prekolkovať, a ktorý bude nutné zlikvidovať," informoval Heger.

"Ak to schváli vláda, som pripravený v stredu zmierniť platnosť vyhlášky o zákaze predaja liehovín. Zmiernenie sa bude týkať alkoholu označeného novými kolkami," povedal pre Českú televíziu.

Česko by si podľa ministra malo do budúcna vytvoriť zásoby lieku fomepizolu pre riešenie približne piatich akútnych prípadov otráv, píše agentúra Mediafax.

Epidémia podľa ministra kulminuje

Po požití otráveného alkoholu dnes v Havířove zomrela 25. obeť, 55-ročný muž. Prípadov otráv i úmrtí však ubúda, konštatoval minister. Nemocnice za posledných 72 hodín evidujú len dva nové prípady, momentálne je tak hospitalizovaných 18 osôb. Heger situáciu zhodnotil ako "kulmináciu celej epidémie otráv, teda začiatok jej konca". Polícia v prípade stíha 42 ľudí, 22 z nich vo väzbe.


Nové kolky s novým vzorom

V budúcom roku budú fľaše s liehovinami v Česku označované kolkom s novým vzorom a vyšším zabezpečením, uviedol šéf českého colného riaditeľstva Pavel Novotný v nedeľnej diskusii Českej televízie. Pevný termín zavedenia nových kolkov stanovený nebol. Závisieť bude od úpravy súvisiacej legislatívy. Colníci už teraz evidujú objednávky na 23 miliónov nových kolkov, oznámil minister zdravotníctva po dnešnom zasadnutí medzirezortnej skupiny.

Spoločnosť Jan Becher - Karlovarská Becherovka v nedeľu predstavila limitovanú edíciu likéru Lemond 19%, ktorým zareagovala na zákaz predaja liehovín s obsahom alkoholu 20 a viac percent na celom území ČR i zákaz vývozu tvrdého alkoholu z krajiny.

Výrobu likéru s 19-percentným obsahom alkoholu dokončili, výrobné linky Becherovky tak počas prohibície zastavili už tretíkrát, informoval internetový portál iDNES.cz. Všetkých 15 výrobných zamestnancov bude čerpať dovolenku do stredy, keď by malo vedenie spoločnosti rozhodnúť o ďalšom postupe.