Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Česko neodporúča tehotným ženám cesty do Latinskej Ameriky

Zdravotníčka ukazuje vojakovi larvu komára druhu Aedes aegypti počas operácie proti šíreniu komárov druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika Foto: TASR/AP

Riziko prenosu infekcie je v súčasnosti v štátoch EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné na šírenie prenášačov, uviedlo už skôr české ministerstvo zdravotníctva.

Praha 27. januára (TASR) - České ministerstvo zdravotníctva v súvislosti so šírením nákazy vírusom Zika v krajinách Latinskej Ameriky neodporúča tehotným ženám, aby do týchto oblastí cestovali. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Němeček uviedol, že informácie o nakazených ľuďoch v Európe, ktoré priniesli médiá, zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.

"Chcel by som upokojiť českú verejnosť, že pokiaľ ide o riziko prenosu tohto vírusu v ČR, tak je prakticky nulové," vyhlásil minister.

Zdôraznil však, že odporúčanie necestovať do postihnutých krajín sa týka iba tehotných žien. Po prekonaní infekcie nie je približne po mesiaci prípadné tehotenstvo rizikové.

Zoznam krajín, do ktorých by nemali tehotné cestovateľky ísť, spresní ministerstvo zahraničných vecí, dodal minister.

Nákazu prenášajú komáre. Inkubačná lehota ochorenia je tri až 12 dní. Choroba sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami či opuchmi kĺbov, vyrážkami, prípadne zápalom spojiviek. Vírus je nebezpečný len u tehotných žien - môže spôsobovať mikrocefáliu, čo je nedostatočné vyvinutie mozgu plodu.

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 1947 v lese Zika v Ugande a prípady výskytu výrazne pribudli vlani najmä v Brazílii. Do začiatku decembra tam zaznamenali až 1248 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, čo je nárast oproti 147 prípadom z roku 2014, napísal portál Novinky.cz.

Riziko prenosu infekcie je v súčasnosti v štátoch EÚ veľmi nízke, pretože klimatické podmienky nie sú vhodné na šírenie prenášačov, uviedlo už skôr české ministerstvo zdravotníctva.