Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Noční vlci v ČR: Zaorálek prejazd zamietol, Zeman v tom problém nevidí

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

V zdôvodnení českého rezortu diplomacie sa pripomína súkromný charakter akcie, v súvislosti s ktorým by ruskí motorkári museli najskôr požiadať české úrady o adekvátne povolenia.

Praha 24. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí ČR, podobne ako krátko predtým rezort poľskej diplomacie, zamietlo žiadosť ruskej strany o zabezpečenie prejazdu motorkárov z klubu Noční vlci cez územie Českej republiky. Vzhľadom na fakt, že motorkári sami nepodali potrebné žiadosti, nie je pravdepodobné, že by ich víza a ďalšie formality mohli byť včas vybavené, informoval dnes večer internetový server Novinky.cz.

V zdôvodnení českého rezortu diplomacie sa pripomína súkromný charakter akcie, v súvislosti s ktorým by ruskí motorkári museli najskôr požiadať české úrady o adekvátne povolenia. Ministerstvo zahraničných vecí ČR tak nemôže poskytnúť súhlas s pripravovanou akciou, pretože nemá na takýto krok potrebné oprávnenia, vyplýva z jeho tlačovej správy.



Zatiaľ čo šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek a poľská premiérka Ewa Kopaczová označili prejazd Nočných vlkov cez územie svojich krajín za provokáciu, český prezident Miloš Zeman nevidí v akcii problém. Podľa neho sa z celej záležitosti robí hystéria.

Ak by sa však Nočným vlkom podarilo získať vstupné víza do schengenského priestoru napríklad v Rakúsku, cez ktorého územie by tiež chceli prejsť, mohli by vstúpiť aj na územie Poľska a ČR, napísal server Novinky.cz.