Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česká armáda zvažuje obnovenie povinných odvodov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasný branný zákon ČR neumožňuje v čase mieru ani povinné odvody, ani vojenský výcvik.

Praha 4. marca (TASR) - Česká armáda pripravuje novelu branného zákona, v rámci ktorej zvažuje aj možnosť obnoviť povinné odvody mužov i žien. Nie je však jasné, či by absolvovali aj vojenský výcvik. Cieľom je zistiť, akú ľudskú silu by malo Česko v zálohe, ak by vypukla vojna, píše v dnešnom vydaní Mladá Fronta Dnes.



Televízia Nova s odvolaním sa na tlačené vydanie MF Dnes uviedla, že legislatívna rada vlády sa v najbližších týždňoch bude zaoberať novelou branného zákona a jedna z jej variant ráta s povinnými vojenskými odvodmi, zrušenými pred desiatimi rokmi.

Citovala ministra obrany Martina Stropnického, podľa ktorého "nesmieme podceňovať terajšie hrozby, musíme byť pripravení. Na príklade Ukrajiny vidno, že konflikty môžu vypuknúť rýchlo a relatívne blízko".



V hre je niekoľko variánt novely branného zákona. Jedna z nich predpokladá povinný vojenský výcvik. Podľa hovorcu rezortu obrany Jana Pejška je však "menej pravdepodobná a celková príprava vojakov v zálohe tak bude aj naďalej prebiehať iba dobrovoľne".

Súčasný branný zákon ČR neumožňuje v čase mieru ani povinné odvody, ani vojenský výcvik. Všetko je od roku 2005 dobrovoľné a vojenská služba sa vzťahuje výlučne na profesionálnych vojakov a jednotky aktívnych záloh, uviedla Nova.