Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Baníci z OKD v Ostrave podpísali kolektívnu zmluvu, štrajkovať nebudú

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre budúci rok si baníci vyjednali ponechanie súčasných základných mzdových taríf a pre rok 2015 ich navýšenie o infláciu, následne budú o mzdách vyjednávať na ročnej báze.

Praha 13. septembra (TASR) - Plánovaný štrajk baníkov akciovej spoločnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD) bol zrušený, odborári z OKD podpísali novú kolektívnu zmluvu na roky 2014 -2018. Oznámila to dnes spravodajská televízna stanica ČT24.

Uviedla, že pre budúci rok si baníci vyjednali ponechanie súčasných základných mzdových taríf a pre rok 2015 ich navýšenie o infláciu, následne budú o mzdách vyjednávať na ročnej báze. Príspevok na dovolenku a Vianoce sa im zníži na šesťnásobok dennej mzdy, citovala materskú spoločnosť NRW (New World Resources).

"V porovnaní s rokom 2013 prinesie dohoda OKD v roku 2014 približne osempercentné zníženie personálnych nákladov v českých korunách. Tento očakávaný pokles ... sa skladá z približne štvorpercentného zníženia celkovej odmeny a zo štvorpercentného zníženia počtu zamestnancov, bez zarátania znižovania stavov v rámci útlmu Dolu Paskov," informovala na svojej webovej stránke NRW.

Výkonný predseda NRW Gareth Penny vyjadril potešenie, že sa "podarilo dosiahnuť solídnu dohodu pre spoločnosť a jej zamestnancov. Uzavretie novej kolektívnej zmluvy je ďalším dôležitým krokom vpred pri riešení našich celkových nákladov. Snažíme sa zabezpečiť spoločensky zodpovednú realizáciu našej stratégie prevádzkovej optimalizácie s cieľom vybudovať udržateľnú spoločnosť."