Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Česká opozícia sa opäť pokúsi vyjadriť nedôveru vláde

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Tentoraz je dôvodom novoročná prezidentská amnestia, ktorú premiér podľa sociálnej demokracie (ČSSD) nemal podpísať.

Praha 17. januára (TASR) - Česká opozícia sa dnes už po piaty raz pokúsi v Poslaneckej snemovni vyjadriť nedôveru vláde premiéra Petra Nečasa (ODS). Tentoraz je dôvodom novoročná prezidentská amnestia, ktorú premiér podľa sociálnej demokracie (ČSSD) nemal podpísať.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozprave pred hlasovaním v mene navrhovateľa vyhlásil, že "premiér nie je podpisový automat" a mal sa voči takejto podobe amnestie vzoprieť, citoval ho server Novinky.cz. "Táto podoba amnestie je krajne nešťastná," dodal Sobotka s tým, že amnestia budí podozrenie, že bola "ušitá na mieru" pre konkrétne kauzy. Zvyšní amnestovaní vytvárajú "dymovú clonu".

Nečas pripomenul, že amnestia je pre ČSSD iba zámienkou na vyvolanie hlasovania o vyjadrenie nedôvery vláde. Dodal, že svojím podpisom amnestie vychádzal z ústavných zvyklostí.

K amnestii sa v rozprave vyjadril aj prezidentský kandidát a minister zahraničných vecí a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Konštatoval, že ju pre preplnené väzenia najskôr uvítal, vyčítal však premiérovi, že o nej vládu vopred neinformoval, čím jej podľa Schwarzenberga vyjadril nedôveru.

Na zvrhnutie českej vlády je potrebných najmenej 101 hlasov, ktoré sociálna demokracia spoločne s komunistami a Vecmi verejnými nemá. Podľa portálu Novinky.cz však amnestiu kritizovali aj niektorí koaliční poslanci, aj keď zrejme vládu podporia.

Do rozpravy sa prihlásilo vyše 20 väčšinou opozičných poslancov. Koalícia očakáva, že sa rokovanie Poslaneckej snemovne môže natiahnuť až do nočných hodín.