Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česko otvorí na železnici dvere konkurencii aj na dotovaných tratiach

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Súboj o uvedenú trať sa mal začať už vlani na jeseň, ale súťaž sa neustále odkladala.

Praha 27. januára (TASR) - České ministerstvo dopravy urobí prvý a dlho odkladaný krok k otvoreniu trhu dotovanej železničnej dopravy. Informuje o tom portál denníka E15. Na prelome januára a februára vyhlási prvý tender, v ktorom budú dopravcovia súťažiť o možnosť prevádzkovať motorové rýchliky na trati Plzeň-Most. Rozhodol o tom nový minister Dan Ťok. "Je v našom záujme otvoriť trh," povedal minister denníku. "Som stúpencom liberalizácie a budem ju posúvať vpred. V tomto roku budú nasledovať ešte dva ďalšie tendre."

Dopravcom tým pravdepodobne končí obdobie neistoty, ktorú živil predchádzajúci minister Antonín Prachař. Súboj o uvedenú trať sa mal začať už vlani na jeseň, ale súťaž sa neustále odkladala.

České dráhy ako doteraz jediný príjemca dotácií na trati budú musieť svoje pozície tvrdo obhajovať. Rovnako urputne sa o jej dobytie bude usilovať aj konkurencia. Na príležitosť čaká domáci RegioJet, nadnárodný National Express či Arriva.

V súťaži o západočeskú trať pôjde o 15-ročnú zmluvu so štátom. Odhadovaný objem objednávky bude približne 700 miliónov Kč (25,22 milióna eur) dotácie.

Ešte tento rok by sa malo súťažiť aj o lukratívne trate Praha-Ústí nad Labem a Praha-Děčín.

Trate, na ktoré vstúpi konkurencia, budú lukratívne pre dopravcov. Podľa železničného konzultanta Emanuela Šípa však môžu výrazne klesnúť dotačné výdavky.

(1 EUR = 27,754 CZK)