Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Poľadovica ochromila dopravu, vlaky z Česka môžu výrazne meškať

Ilustračné foto: TASR

Vlaky z Česka na Slovensku môžu meškať 60 až 120 minút, prípadne aj môžu byť odrieknuté.

Praha 2. decembra (TASR) - Mrznúci dážď paralyzoval dnes ráno dopravu v Českej republike. Zrušené boli stovky vlakových spojov, v Prahe nejazdili električky a v Brne úplne skolabovala trolejbusová doprava. Oznámil to dnes server iDNES.cz.

"Je to veľmi zlé. V priebehu dopoludnia odriekneme stovky spojov ... Nemôžeme s elektrickými súpravami na koridor medzi Prahou a Moravou. V rannej špičke sa nemožno dostať do Prahy, vlaková doprava v Prahe je paralyzovaná," uviedol pre iDNES hovorca Českých dráh.

Na železničnom koridore z Prahy na Moravu v noci nadnes zrušili takmer všetky spoje. Niektoré vlaky zostali stáť na trati aj s cestujúcimi, do rána sa však všetky podarilo dopraviť do staníc. Z diaľkových spojov jazdia z Prahy pravidelne len vlaky v smere na Ústí nad Labem.



V hlavnom meste Praha dnes ráno kvôli namrznutým trolejom a koľajniciam nejazdili žiadne električky. Ešte pred polnocou zasadal krízový štáb, ktorý rozhodol o rannom posilnení autobusovej dopravy. Posilnené služby a pohotovosť majú aj pražskí policajti a hasiči, uviedol Český rozhlas.

V Brne, najväčšom meste Moravy, nepremávali dnes ráno skoro žiadne trolejbusy ani časť električiek, ktoré boli nahradené autobusmi. Po celej trase jazdili električky len na jednej z 12 liniek a dve trasy boli paralyzované úplne. Mrznúci dážď vyradil z prevádzky električky aj v Olomouci.

Bez prúdu podľa spoločnosti ČEZ zostali tisíce domácností, predovšetkým v západných Čechách, v okolí Chebu, Karlových Varov, na severnej Morave, v okolí Olomouca a v Pardubickom kraji. Výpadky boli spôsobené námrazou na elektrickom vedení a škodami, ktoré spôsobili spadnuté stromy.

Problémy sa vyskytli aj na cestách. Niektoré musela polícia uzavrieť kvôli poľadovici alebo popadaným stromom a na viacerých miestach uviazli kamióny.

Pražské Letisko Václava Havla zatiaľ funguje bez obmedzení v štandardnej zimnej prevádzke. Lety sú rušené len kvôli pokračujúcemu štrajku pilotov nemeckej spoločnosti Lufthansa.

Tvorenie poľadovice sa v mnohých oblastiach Českej republiky očakáva aj v priebehu dnešného dňa.


Nepriaznivé počasie v ČR výrazne ovplyvní aj medzinárodné vlaky

Z dôvodu pretrvávajúceho nepriaznivého počasia v Českej republike v priebehu dnešného dňa (2. decembra) môže dôjsť k meškaniu medzinárodných vlakov prichádzajúcich na slovenské územie z Českej republiky. Vlaky môžu byť zmeškané 60 až 120 minút, prípadne aj odrieknuté.

České dráhy (ČD) výrazne obmedzia osobnú vlakovú dopravu na elektrifikovaných tratiach v rámci celého územia ČR. Väčšina vlakov bude odrieknutá, alebo pôjde s výrazne zníženou kapacitou. Doprava je zabezpečovaná len vo veľmi obmedzenom rozsahu s náhradnými motorovými súpravami.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich do Českej republiky, aby zvážili svoju cestu vlakom, prípadne použili iné dopravné prostriedky.

O aktuálnej situácii bude ZSSK informovať. Informácie o mimoriadnej situácii na ČD sú zverejnené na stránke: www.cd.cz

Aktuálne informácie o osobnej železničnej doprave: Kontaktné centrum 18 188, alebo +421 2448 58 188 (pri volaniach zo zahraničia) zákaznícke centrá v 12 mestách alebo osobné pokladnice v staniciach www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, info@slovakrail.sk