Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman nie je z Němcovej nadšený, ČSSD sa už chystá na voľby

Súčasná predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

ČSSD vážne pracuje s variantom, že Zeman odmietne vymenovať Němcovú za premiérku a bude nasledovať rozpustenie Snemovne a predčasné voľby.

Praha 21. júna (TASR) - Prvý podpredseda opozičnej ČSSD Michal Hašek sa domnieva, že český prezident Miloš Zeman nepreferuje variant vymenovať za premiérku šéfku Poslaneckej snemovne Miroslavu Němcovú (ODS).

Podľa Haška, ktorý má k Zemanovi blízko, nie je prezident touto možnosťou nadšený. Nie je preto prekvapujúce, že ČSSD už natvrdo rozbehla prípravy na predčasné parlamentné voľby. Sociálni demokrati schválili aj príslušné volebné inštrukcie, nutné na zostavenie kandidátok. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Hašek spoločne s lídrom ČSSD Bohuslavom Sobotkom navštívi Zemana na zámku v Lánoch dnes o 18.00 h. Budú mu tlmočiť stanovisko svojej strany, ktorá pokladá za jediné riešenie politickej situácie predčasné voľby.

"Nie je možné pokračovať naďalej v štýle hry na 'škatule, škatule, hýbte sa', ako to predvádzajú strany vládnej koalície (ODS, TOP 09, LIDEM). Je vidieť, že dámy a páni nevedia robiť nič iné než politické handlovanie," opísal pre Novinky.cz. Hašek, čo povie so Sobotkom prezidentovi na dnešnom rokovaní.

ČSSD vážne pracuje s variantom, že Zeman odmietne vymenovať Němcovú za premiérku a bude nasledovať rozpustenie Snemovne a predčasné voľby.

Zeman sa dosiaľ verejne nevyjadril, ktorý variant riešenia politickej krízy preferuje. Vyjadriť sa chce v utorok 25. júna odpoludnia. Ak by skutočne odmietol Němcovú, v hre by bol variant úradníckej vlády do predčasných volieb, ktoré v takom prípade preferujú všetky parlamentné strany.

Dnes už strávila dve hodiny so Zemanom aj samotná šéfka Snemovne Miroslava Němcová, navrhnutá vládnou ODS na premiérku. Na rokovaní sa zúčastnil takisto úradujúci predseda ODS Martin Kuba. Po rokovaní s prezidentom na zámku v Lánoch Němcová uviedla novinárom, že Zeman svoj ďalší postup neprezradil. Na jednu otázku so smiechom odpovedala, že prezident ju neskúšal, ako by bola schopná viesť vládu. "Pánu prezidentovi sme povedali, že preferujeme pokračovanie koalície na pôdoryse, aký bol dosiaľ," informovala Němcová, ktorú citoval portál iDNES.cz.

Vedľa nej stojaci Kuba ešte dodal, že ODS je ochotná menšiemu vládnemu koaličnému partnerovi TOP 09 prepustiť post šéfa Snemovne, ak sa Němcová stane premiérkou.