Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

David Rath by mal od snemovne dostať dodatočne vyše štvrť milióna Kč

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tak vo veci rozhodol Obvodný súd pre Prahu 1, snemovňa to však vidí inak a pripravuje odvolanie.

Praha 25. novembra (TASR) - Poslanecká snemovňa českého parlamentu by mala stredočeskému exhajtmanovi a niekdajšiemu poslancovi Davidovi Rathovi uhradiť 280.000 Kč ako náhradu na ošatenie, dopravu a diéty zo služobných ciest, a to aj za obdobie, ktoré strávil vo väzbe. Tak vo veci rozhodol Obvodný súd pre Prahu 1, snemovňa to však vidí inak a pripravuje odvolanie.

Informáciu priniesli v utorok server aktuálně.cz a elektronické médiá.

V zdôvodnení verdiktu súdu odznelo, že Rath vykonával mandát poslanca aj počas viac ako ročného pobytu vo väzobnej väznici a tak mu prináležia reprezentačné náhrady. Na tie by nemal nárok iba v jedinom prípade, ak by svoju funkciu dočasne nevykonával, čo však nie je tento prípad.

Z Poslaneckej snemovne však zaznelo, že v čase Rathovej väzby mu uhrádzali nielen plat zákonodarcu, ale aj preukázané výdavky na odborné a administratívne práce, kanceláriu, asistentov, nie však na reprezentáciu. Práve preto sa David Rath, ktorého zadržali v máji 2012, keď mal pri sebe fľašu od vína so siedmimi miliónmi Kč v hotovosti, rozhodol pre súdne vymáhanie spomínaných finančných prostriedkov.

Snemovňa sa domnieva, že by sa vyplatením spomínaných peňazí dopustila trestného činu, a preto sa odvolá.

Davida Ratha odsúdili 23. júla 2015 za korupciu a manipuláciu verejných objednávok na 8,5 roka väzenia a prepadnutie majetku v hodnote takmer 22 miliónov Kč. Rozsudok nie je právoplatný, pretože odsúdený sa proti nemu odvolal.