Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Aktivista Danys podal na Petra Nečasa trestné oznámenie za vlastizradu

Petr Nečas Foto: TASR/Martin Baumann

Danysa rozhorčil štvrtkový prejav českého premiéra v bavorskom krajinskom sneme (Landtagu), za ktorý si Petr Nečas vyslúžil aplauz prítomných poslancov.

Praha 22. februára (TASR) - Trestné oznámenie na predsedu českej vlády Petra Nečasa pre vlastizradu podal aktivista Pavel Danys z Nového Boru, známy svojím nekompromisným postojom proti pamätníku ôsmim Nemcom zastreleným po druhej svetovej vojne.

Danysa rozhorčil štvrtkový prejav českého premiéra v bavorskom krajinskom sneme (Landtagu), za ktorý si Petr Nečas vyslúžil aplauz prítomných poslancov i ocenenie zo strany hovorcu Sudetonemeckého landsmanšaftu Bernda Posselta. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Považujem za svoju osobnú povinnosť protestovať proti jednostranným prejavom premiéra ČR, prejavom, ktoré považujem za príklad účelovej vlastizrady," vyhlásil Danys. Položil tiež niekoľko otázok: "Komu sa Nemci ospravedlnili za ohavnosti nacistickej mašinérie v období okupácie Československa? Za odsun českého obyvateľstva z pohraničia? Za likvidáciu našich kultúrnych a historických hodnôt?"

Danys je jedným zo zakladateľov občianskeho hnutia Hrdobci 2012 z Českej Lípy, hlásiaceho sa s hrdou oddanosťou k vlasti. Priaznivci a členovia tohto zoskupenia sa pripojili k Danysovmu trestnému oznámeniu.

"Ľutujeme, že povojnovým vyháňaním, ako i núteným vysídlením sudetských Nemcov z vtedajšieho Československa, vyvlastňovaním a odoberaním občianstva bolo spôsobeného mnoho utrpenia a krívd nevinným ľuďom, a to aj s ohľadom na kolektívny charakter prisudzovania viny," uviedol Nečas v bavorskom parlamente v Mníchove.

Nečas, ktorý tam vystúpil ako vôbec prvý český premiér, však rozhodne odmietol návrat predvojnových majetkových pomerov v českom pohraničí. "Hľadanie spoločnej interpretácie dejín poskytne morálnu satisfakciu, predvojnové majetkové pomery však nie je možné obnoviť," zdôraznil.

Bavorskí poslanci ocenili Nečasovo vystúpenie ováciami postojačky.