Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Prezident Zeman zamietol prvú žiadosť o milosť

Český prezident Miloš Zeman počas tlačovej konferencie na Pražskom hrade 10. januára 2014 v Prahe. Foto: TASR/AP

Zeman už krátko po svojom zvolení označil udeľovanie milostí prezidentom za "zbytočne monarchistický prvok".

Praha 12. januára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman zamietol prvú žiadosť o milosť, ktorú mu odporučilo udeliť ministerstvo spravodlivosti. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

Prezident zamietnutie žiadosti vysvetlil tým, že muž, ktorému mal udeliť takzvanú abolíciu, netrpí žiadnym nevyliečiteľným ochorením a nie je v ohrození života.

"Ukázalo sa, že tento človek nielenže netrpí nevyliečiteľnou chorobou, ale že ako proti nemu, tak proti jeho rodinným príslušníkom je súhrnne vedených asi 20 exekúcií," povedala hlava štátu v diskusnom programe ČT Otázky Václava Moravce.

Zeman už krátko po svojom zvolení označil udeľovanie milostí prezidentom za "zbytočne monarchistický prvok". Preto už vlani v novembri previedol na rezort spravodlivosti právomoc udeľovať milosti s výnimkou prípadov, keď ľudia o ňu žiadajú z humanitárnych dôvodov.

Niektorí právnici toto prevedenie zodpovednosti kritizovali s tým, že akt omilostenia je výsostným právom zakotveným v českej ústave a prezident by sa ho nemal zbavovať.