Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Klaus: Výsledok 1.kola volieb je debakel pravice a strašná prehra ODS

Prezident Českej republiky Václav Klaus Foto: TASR

Súčasný prezident vyjadril prianie, aby kampaň medzi oboma kolami voľby jeho nástupcu bola férová a aby ľudia pri výbere svojho favorita používali vlastný rozum.

Praha 13. januára (TASR) - Za "najväčší debakel pravice v histórii postkomunistickej éry a za strašnú prehru Občianskej demokratickej strany (ODS)" označil dnes výsledok prvého kola historicky prvej priamej voľby hlavy štátu prezident ČR Václav Klaus.

"Som z toho smutný a mám pocit, že je s tým potrebné niečo urobiť," uviedol na tradičnom lyžiarskom podujatí Jizerská 50 najvyšší predstaviteľ ČR. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Napriek tomu však poznamenal, že je rád, že do rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb postúpili politici. "Myslím, že obaja vedia, čo prezidentská funkcia znamená," konštatoval Klaus, ktorý však voličom žiadne odporúčanie nedal, pretože podľa jeho slov by to od prezidenta bolo nefér.

"Ak včera niekde v Radiožurnále pán Schwarzenberg povedal, že som o ňom povedal, že je ľavičiar, tak ja už si to nepamätám, ale keď to hovorí, tak si myslím, že je to pravda," cituje webová stránka ČT24 Klausove slová.

Ako pripomenul český prezident svoju už skôr deklarovanú tézu, priama voľba je do značnej miery otázkou vplyvu médií, čo podľa jeho názoru posledný týždeň demonštroval veľmi jasne.

Súčasný prezident vyjadril prianie, aby kampaň medzi oboma kolami voľby jeho nástupcu bola férová a aby ľudia pri výbere svojho favorita používali vlastný rozum.