Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vyradený kandidát Tomio Okamura na ústavnom súde vôbec neuspel

Tomio Okamura Foto: tomio.cz

Voľby prezidenta v Česku sa zúčastní deväť kandidátov.

Praha 10. januára (TASR) - Vyradený český prezidentský kandidát Tomio Okamura vôbec neuspel na Ústavnom súde.

Ten zamietol jeho sťažnosť na zákon o priamej voľbe prezidenta aj zmenu ústavy. Okamura, ktorého ministerstvo vnútra vyradilo zo zoznamu kandidátov na Hrad, sa domáhal odkladu voľby i toho, aby bola zrušená hranica 50.000 podpisov potrebných pre registráciu. Súd odporučil, aby sa nabudúce kontrolovala pravosť podpisov.

Správu priniesla česká spravodajská stránka iDNES.cz.

Verdikt dnes dopoludnia oznámil v Brne predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský, ktorý bol zároveň sudcom-spravodajcom v prípade Okamurovej sťažnosti. Verejného vyhlásenia súdneho nálezu sa nezúčastnil Okamura ani jeho právnička Klára Samková.

Okamura nedosiahol hranicu 50.000 podpisov ani po tom, čo Najvyšší správny súd (NSS) rozhodol, že ministerstvo vnútra nesprávne počítalo a škrtalo kandidátom podpisy pod ich petíciami, ktoré neuznalo.

Už minulý týždeň súd odmietol návrh Okamuru, aby odložil termín priamej voľby. Tým potvrdil, že prvé kolo prvých priamych prezidentských volieb v ČR sa uskutoční 11. a 12. januára, druhé kolo pravdepodobne o 14 dní neskôr.

Podľa súdu verejný záujem prevážil nad záujmami Okamuru. "Ústavný súd môže na návrh sťažovateľa odložiť vykonateľnosť napadnutého rozhodnutia, ak to nebude v rozpore s dôležitým verejným záujmom a ak by znamenal pre sťažovateľa nepomerne väčšiu ujmu, než aké pri odložení vykonateľnosti môžu vzniknúť iným osobám," napísal súd v odôvodnení svojho rozhodnutia.

Voľby prezidenta v Česku sa zúčastní deväť kandidátov - Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman, dodal web iDNES.cz.