Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Proti prijímaniu utečencov sa vyslovilo 60 percent Čechov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tretina ľudí sa domnieva, že ČR by mala prijať utečencov len dočasne, a to dovtedy, kým sa budú môcť vrátiť do svojich krajín.

Praha 22. januára (TASR) - Proti prijímaniu utečencov z krajín postihnutých vojnovými konfliktami je podľa prieskumu inštitútu CVVM 60 percent českej verejnosti, napísal spravodajský server Novinky.cz.

Tretina ľudí sa domnieva, že ČR by mala prijať utečencov len dočasne, a to dovtedy, kým sa budú môcť vrátiť do svojich krajín. Súhlas s prijatím utečencov a poskytnutím možnosti usadiť sa na území Česka deklarovali dve percentá Čechov.

Z detailnejšieho skúmania vyplýva, že 43 opýtaných by súhlasilo s prijatím utečencov z Ukrajiny, pričom toto číslo sa zhoduje aj s výsledkami septembrového prieskumu.

Výrazne odmietavejší postoj zaujali Česi k migrantom z Blízkeho východu a Severnej Afriky. Za ich prijatie sa vyslovilo 16 percent ľudí. Prieskum podľa Noviniek konštatuje, že česká verejnosť očakáva od cudzincov čo najväčšie prispôsobenie sa českej kultúre a dlhodobo ich vníma ako "určité bezpečnostné riziko".

Pri porovnaní názorov občanov štátov Vyšehradskej skupiny (V4) sa Česi približujú najmä názorom Slovákov, zhodnotil CVVM. Poliaci a predovšetkým Maďari sú v otázke prijatia utečencov otvorenejší. Proti prijímaniu utečencov je podľa prieskumu 53 percent Poliakov, v Maďarsku je to však iba 32 percent, upozornili Novinky.

Novinky tiež upozornili, že v Poľsku sa za prijatie ukrajinských utečencov vyjadrilo 60 percent respondentov.

Citovaný prieskum v Česku sa uskutočnil od 30. novembra do 7. decembra na vzorke 1048 opýtaných.