Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Česko si pre útok Iránu na Izrael predvolalo iránskeho veľvyslanca

Na archívnej snímke plot izraelskej vojenskej pozície je poškodený po raketových útokoch Hizballáhu na okupovanom kopci dediny Kfar Chouba v juhovýchodnom Libanone. Foto: TASR/AP

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich.

Praha 15. apríla (TASR) - Česko si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca, dôvodom je víkendový útok Iránu na Izrael. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Teherán útokom prekročil všetky hranice a iránsky režim cielene ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne. Na základe správy stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR.

"Pozíciu českej diplomacie veľvyslancovi tlmočila vrchná riaditeľka Kateřina Sekvencová, ktorá z poverenia pána ministra odsúdila víkendový útok Iránu na Izrael s cieľom narušiť už tak krehkú bezpečnostnú situáciu v regióne. Rovnako zdôraznila českú podporu Izraelu v tejto situácii a jeho právo na sebaobranu," uviedla hovorkyňa rezortu zahraničných vecí Mariana Wernerová.

Lipavský sa podľa jej slov bude téme iránskeho útoku na Izrael venovať tento týždeň v diskusii s ďalšími európskymi ministrami zahraničných vecí.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Západné vlády Irán za tento útok odsúdili. Teherán pritom trvá na tom, že išlo o akt sebaobrany v reakcii na nálet Izraela na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí vrátane dvoch iránskych generálov.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)