Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Česko trápil v sobotu víchor a teploty sa šplhali až k jarným hodnotám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silný vietor trápil v priebehu sobotného dňa celé územie Českej republiky. Ničil strechy a vyvracal stromy. Neobišlo sa to ani bez škôd na majetku.

Praha 11. januára (TASR) - Silný vietor trápil v priebehu sobotného dňa celé územie Českej republiky. Ničil strechy a vyvracal stromy. Neobišlo sa to ani bez škôd na majetku. Niektoré stromy popadali na vozovky a koľajnice. Informoval o tom v noci nadnes spravodajský server Novinky.cz.

Víchor potrápil predovšetkým západnú časť Česka. Najviac udalostí bolo hlásených z južných a západných Čiech. Od včasného rána bola uzatvorená železničná trať medzi Františkovými Lázňami a mestom Aš. Silný vietor odtrhol kus plechovej strechy v Chebe, ale nikomu neublížil, opisujú Novinky.cz.

"Udalosti spojené so silným vetrom prišli v troch vlnách," uviedol hovorca správy železníc SŽDC Jakub Ptačinský. "Prvá nastala okolo 06.00, druhá po poludní a tretia o 16.00 h. Nikde však nedošlo k nijakému zraneniu a ani k väčšej nehode."

Zároveň na celom rade miest v Českej republike padali v sobotu teplotné rekordy. Zo 138 staníc Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), ktoré merajú teplotu viac než 30 rokov, bol rekord pre 10. január prekonaný na viac než 40 z nich.

V prípade šiestich staníc išlo dokonca o absolútny januárový rekord. Miestami bolo až do 17 stupňov Celzia, v Ústí nad Labem-Vaňovej namerali 16,8 stupňa, sumarizujú Novinky.cz.