Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Česko v konflikte s Ruskom koná na objednávku, tvrdí Moskva

Na archívnej snímke zo 17. januára 2020 hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v Moskve. Foto: TASR/AP

Česká republika vyzvala v stredu Rusko, aby do štvrtka 12.00 h SELČ umožnilo návrat všetkých 20 vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve.

Moskva 22. apríla (TASR) - Česká republika v diplomatickom konflikte s Ruskou federáciou koná na objednávku a nemá to nič spoločné s diplomaciou, vyhlásil vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Na takéto správanie je jednoducho objednávka. Nemá to nič spoločné s ničím, čo súvisí so zdravým rozumom, pragmatizmom a diplomaciou. Práce na objednávke prebiehajú, pretože inak nie je možné vysvetliť logiku týchto krokov," uviedla podľa agentúry TASS Zacharovová.

Podľa nej sú komentáre Prahy k vyšetrovaniu výbuchov v Českej republike "bezuzdnou protiruskou rétorikou" a sú v rozpore s princípmi zákona. "Nejde o vyhlásenia týkajúce sa vyšetrovania, ide o súbor fráz, ktoré sú z hľadiska vyšetrovania a zákona nezmyselné a ktoré sa potom okamžite vyvrátia," dodala hovorkyňa.

Česká republika vyzvala v stredu Rusko, aby do štvrtka 12.00 h SELČ umožnilo návrat všetkých 20 vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve. V opačnom prípade vyhostí ďalších pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. To by znamenalo odchod približne 60 ruských diplomatov, uviedol spravodajský server Novinky.cz.

Moskva takto reagovala na sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. Česko sa rozhodlo vyhostiť ruských diplomatov v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby.