Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Nečasova vláda prežila ďalšie hlasovanie o nedôvere

Petr Nečas Foto: TASR/Michal Svítok

Nečas povedal, že amnestia je pre ČSSD iba zámienkou na vyvolanie hlasovania o vyjadrenie nedôvery vláde.

Praha 17. januára (TASR) - Český vládny kabinet Petra Nečasa dnes obstál už v piatom pokuse o vyslovenie nedôvery.

Opozícia v Poslaneckej snemovni tentoraz vyvolala hlasovanie kvôli kritizovanej novoročnej prezidentskej amnestii Václava Klausa. Podľa poslancov sociálnej demokracie (ČSSD) sa na nej vláda podieľala, lebo premiér Nečas vyhlásenie amnestie kontrasignoval. Správu priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Za návrh na odvolanie vlády hlasovalo 92 poslancov, proti hlasovalo 97 poslancov, návrh teda nebol prijatý. Na zvrhnutie českej vlády bolo potrebných najmenej 101 hlasov, ktoré sociálna demokracia spoločne s komunistami a Vecami verejnými nemala. Pri hlasovaní chýbali napríklad nezaradená Kristína Kočí, minister Karel Schwarzenberg (TOP 09) alebo nezaradený Jiří Šlégr.

Dnešné rokovanie v snemovni sa ťahalo od 10.00 h. Pri rečníckom pulte sa vystriedali desiatky poslancov, prevažne z radov opozičnej ČSSD, Vecí verejných a KSČM. Naopak, poslanci vládnej koalície často v laviciach snemovne chýbali.

"Podpisový automat"

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozprave v mene navrhovateľa vyhlásil, že "premiér nie je podpisový automat" a mal sa voči takejto podobe amnestie vzoprieť. "Táto podoba amnestie je krajne nešťastná," dodal Sobotka s tým, že amnestia vzbudzuje podozrenie, že bola "ušitá na mieru" pre konkrétne kauzy. Zvyšní amnestovaní vytvárajú "dymovú clonu".

Nečas pripomenul, že amnestia je pre ČSSD iba zámienkou na vyvolanie hlasovania o vyjadrenie nedôvery vláde. Dodal, že svojím podpisom amnestie vychádzal z ústavných zvyklostí.

K amnestii sa v rozprave vyjadril aj prezidentský kandidát a minister zahraničných vecí a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Konštatoval, že ju pre preplnené väzenia najskôr uvítal, vyčítal však premiérovi, že o nej vládu vopred neinformoval, čím jej podľa Schwarzenberga vyjadril nedôveru. Minister potom snemovňu opustil.

Nečas pozval aj Klausa, ten neprišiel

Václav Klaus
Foto: TASR/Michal Svítok
Nečas na zasadnutie snemovne pozval aj prezidenta Klausa. Chcel, aby amnestiu pred poslancami obhajoval sám.

Klaus však pozvanie odmietol a vyhlásil, že "amnestia je taká jasná, taká jednoduchá, taká presná, taká zrozumiteľná každému, kto jej chce rozumieť, že je úplne bezcenné nejako ju znovu vysvetľovať".

Prezidentské amnestie však neboli to jediné, kvôli čomu opozícia do vlády "bila". Vít Bárta z Vecí verejných napríklad zdĺhavo rozprával o probléme vysokých cien a pôžičiek, ďalší opoziční poslanci zasa kritizovali vládou schválené cirkevné reštitúcie, informovali Novinky.cz.