Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Plzenčan si sám vyrobil hlasovací lístok, volil dediča Habsburgovcov

Voľby v Česku Foto: TASR/Michal Svítok

Na tento nápad prišiel Plzenčan pri diskusii s priateľmi.

Praha 26. januára (TASR) - S vlastným hlasovacím lístkom prišiel dnes do volebnej miestnosti Plzenčan Miroslav Svoboda. Nepozdával sa mu ani jeden z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola prezidentských volieb v ČR, preto do obálky vložil lístok s textom: "Karel Habsbursko-Lotrinský, kráľ český, markgróf moravský, vojvoda český", informoval server iDNES.cz.

Na tento nápad prišiel pri diskusii s priateľmi. Pred prvým okolo očakávali, že do druhého postúpia Miloš Zeman a Jan Fischer. Svodobovi sa nepáčil ani jeden, preto volil Vladimíra Franza.

Po druhom kole premýšľali, či do urny vhodia napríklad prečiarknutý lístok, no potom si spomenuli na "českého kráľa". "Tak sme vyrobili hlasovací lístok pre následníka z rodu Habsburgovcov," povedal Svoboda.

"Pre mňa to zbytočné nie je, pretože ja chcem ísť voliť. Je to vyjadrenie môjho postoja," reagoval Svoboda na argument, že jeho hlas bude samozrejme neplatný.

Karel Habsbursko-Lotrinský je vnuk posledného rakúskeho cisára, uhorského a českého kráľa Karola I. Má 52 rokov a žije v rakúskom Salzburgu.