Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Česko vypraví do Izraela ďalšie dva repatriačné lety

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Do Česka sa dosiaľ z Izraela repatriačnými letmi vrátilo asi 80 ľudí. Prvých 34 Čechov cestovalo spoločne s Lipavským v noci z utorka na stredu po jeho neohlásenej návšteve Izraela.

Praha 12. októbra (TASR) - Česko vo štvrtok vypraví ďalšie dva repatriačné lety do Izraela. Aktuálne je na ceste do ČR už tretí evakuačný let, uviedol na sociálnej sieti X český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Zároveň na žiadosť Izraela dopraví z Prahy jeho občanov do Tel Avivu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Tretie repatriačné lietadlo je už na ceste do Prahy. Na palube je aj pani Eva Erbenová, vo veku 93 rokov vôbec najstaršia krajanka žijúca v Izraeli," napísal Lipavský.

Do Česka sa dosiaľ z Izraela repatriačnými letmi vrátilo asi 80 ľudí. Prvých 34 Čechov cestovalo spoločne s Lipavským v noci z utorka na stredu po jeho neohlásenej návšteve Izraela. Vo štvrtok v noci v ČR pristálo ďalšie lietadlo s viac než 40 ľuďmi.

Vláda chcela potom do krajiny vyslať armádne lietadlo Airbus A-319, ktorým sa z pracovnej cesty v Uzbekistane predčasne vrátil minister pôdohospodárstva Marek Výborný. V Izraeli malo vyzdvihnúť 90 Čechov. Pre poruchu však nakoniec neodletelo.

"Veľký Airbus má poruchu a musíme čakať na náhradný diel," vysvetlila Černochová serveru Novinky.cz s tým, že dala pokyn na odlet vojenského taktického transportného lietadla CASA a iného Airbusu A-319, avšak s nižšou kapacitou. "Doletia do Tel Avivu dnes v rovnakom čase a privezú do republiky zvyšných žiadateľov o repatriáciu," dodala.

Česko zároveň podľa stanice ČT24 dopraví v lietadlách smerujúcich do Tel Avivu Izraelčanov žijúcich v ČR. Krajina tak vyhovela žiadosti Izraela o pomoc s návratom do vlasti tých, ktorí sa musia vrátiť z humanitárnych a rodinných dôvodov alebo preto, že dostali povolávací rozkaz do armády. Prví Izraelčania z Prahy odleteli v predpoludňajšom repatriačnom lete, ďalší let je plánovaný popoludní.






(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)