Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Aféra okolo údajného úniku chúlostivých informácií v Česku neutícha

Foto: TASR/AP

Český policajný prezident poprel, že by bol zapletený do úniku informácií.


Praha 29. júla (TASR) - Informácie zo štvrtkového neverejného rokovania komisie pre objasnenie reorganizácie českej polície Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe sa dnes objavili v tamojších elektronických médiách, ako aj na internetových serveroch.

Ako uviedla rozhlasová stanica Rádiožurnál, bývalý šéf policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta pred členmi komisie povedal, že z telefónu, ktorý patril blízkym policajného prezidenta Tomáša Tuhého, mohli uniknúť informácie z vyšetrovania zmanipulovaných objednávok IT.

Šlachta súčasne pred poslancami pripustil, že pre toto tvrdenie vyšetrovatelia nemajú dôkazy, ale indície, že inkriminovaný telefón patril niekomu z blízkych najvyššieho policajného predstaviteľa. Používaná SIM karta bola však iná, akú používali Tuhého blízki.

Predmetom vyšetrovania v súvislosti so zmanipulovanými verejnými objednávkami sú viaceré právnické osoby vrátane firiem Tesco SW, Autocont, Gordic alebo Mois, napísal internetový server Novinky.cz.

Ako sa dozvedel denník Právo zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu, policajti mali už dlhodobo podozrenie na únik chúlostivých informácií z policajných spisov, ktoré mali smerovať k jednému z vplyvných moravských podnikateľov.

Pri monitoringu jeho telefónneho prístroja narazili potom na podozrivé číslo registrované v zahraničí, z ktorého mal podnikateľa podľa názoru vyšetrovateľov pravidelne kontaktovať zdroj exkluzívnych informácií.

Inkriminovaný telefón, respektíve jeho SIM karta, sa odmlčal skôr, ako by sa policajtom bolo podarilo objasniť identitu zdroja. Keďže však detektívi mali k dispozícii nielen telefónne číslo, ale aj tzv. IMEI kód, s pomocou ktorého možno identifikovať konkrétny telefónny prístroj, po asi mesiaci od odmlčania sa pôvodného čísla objavili ten istý telefón ako prístroj používaný nemenovaným blízkym policajného prezidenta.

Tento poznatok podľa denníka Právo potvrdili dva na sebe nezávislé zdroje blízke vyšetrovaniu.

Český policajný prezident poprel, že by bol zapletený do úniku informácií. Jeho hovorkyňa Jana Macalíková informovala, že Tomáš Tuhý kategoricky odmieta akékoľvek podozrenie, že by bol zapojený do vynášania informácií, a vníma ho ako účelovo vymyslenú konštrukciu, ktorej cieľom je dehonestovať jeho osobu a destabilizovať tak vedenie polície.

Podrobnosti o podozreniach by mal poslancom poskytnúť niekdajší šéf ostravskej expozitúry ÚOOZ Jiří Komárek, ktorý patril popri Ivovi Ištvanovi a Robertovi Šlachtovi k trom na štvrtok pozvaným pred komisiu, avšak napriek deväťhodinovému rokovaniu grémia za zatvorenými dverami sa k slovu ešte nedostal. Jeho výsluch je naplánovaný na 18. augusta.


Pavel Blažek sa ospravedlnil ministrovi vnútra i policajnému prezidentovi

Predseda komisie Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR pre objasnenie reorganizácie českej polície Pavel Blažek sa dnes ospravedlnil ministrovi vnútra Milanovi Chovancovi i policajnému prezidentovi Tomášovi Tuhému za údajný únik informácií zo štvrtkového neverejného rokovania ním vedeného grémia.

Podľa informácií Tomáša Tuhého, ktoré sa objavili na webových stránkach policajného prezídia, sa Blažek osobitne ospravedlnil za medializované informácie, ktoré mali údajne pochádzať od bývalého šéfa policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu o policajnom prezidentovi a jeho blízkych.

Predseda komisie snemovne konštatoval, že Šlachta pred poslancami tieto záležitosti neprezentoval. "Nemám dôvod akokoľvek pochybovať o slovách pána predsedu," dodal Tuhý podľa internetového serveru Lidovky.cz.

Vrchný štáty zástupca z Olomouca Ivo Ištvan odovzdal poslancom vo štvrtok 40-stranový materiál, ktorý o reorganizácie polície vypracoval práve Šlachta. Obaja páni vypovedali pred členmi komisie hlboko do noci, okolo deväť hodín.

Aj keď Ištvan vyjadril nádej, že novinári zo spomínanej správy nič neuvidia, už dnes sa v českých elektronických médiách a na internetových serveroch objavili informácie o kauze vrátane tej o využívaní telefónu, cez ktorý unikali chúlostivé informácie o policajnom vyšetrovaní blízkymi policajného prezidenta.

"Šokuje ma, že sa médiá, sčasti nevedomky a sčasti zámerne, nechali zatiahnuť do tohoto hádzania špiny, ktorého jasným cieľom je destabilizácia vedenia polície. Deje sa tak nielen za pomoci účelových konštrukcií od anonymných zdrojov, ale dokonca za cenu účelového osočovania mojich najbližších," uviedol v reakcii najvyšší predstaviteľ Polície ČR Tomáš Tuhý, ktorý takúto prax považuje za "ľudsky úplne odpornú".