Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česko vyšle na maďarské hranice 25 vojakov, mandát majú na dva mesiace

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojaci budú v Maďarsku od polovice októbra do polovice decembra.

Praha 5. októbra (TASR) - Česká vláda schválila vyslanie približne 25 vojakov do Maďarska na pomoc pri strážení tamojších štátnych hraníc. Okrem vojakov vyšle Praha do Maďarska aj ženijnú techniku. Oznámil to dnes český minister obrany Martin Stropnický s tým, že vojaci budú v Maďarsku od polovice októbra do polovice decembra.

"Pomôžeme maďarskej armáde a na stráženie hraníc vyšleme asi 25 vojakov a ženijnú techniku," uviedol na dnešnom brífingu po rokovaní vlády Stropnický, ktorého citoval server iDNES.cz.

Náklady na pobyt českých vojakov v Maďarsku bude v plnej miere hradiť české ministerstvo obrany. "Bude to prvá fáza, potom sa vyhodnotí," vysvetlil Stropnický. "Maďarsko, ktoré bolo zdrojom veľkej kritiky, sa svojej úlohy strážiť schengenskú hranicu ujalo zodpovedne, kritika slabne," dodal. Pomoc pri ochrane schengenskej hranice Stropnický oznámil už skôr prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Česko chce Maďarsku pomôcť i ďalšími desiatkami vojakov a policajtov a minister vnútra Milan Chovanec o tom bude rokovať na nadchádzajúcom stretnutí so zástupcami Vyšehradskej skupiny (V4).

Českí ministri odsúhlasili dnes i mandát na štvrtkové rokovanie ministrov vnútra EÚ o riešení migračnej krízy v Luxemburgu. Chovanec by mal na tejto schôdzke obhajovať vznik spoločného európskeho zoznamu bezpečných krajín a reformu vízovej politiky.

"Už niekoľko mesiacov hovoríme stále to isté," povedal Chovanec a zdôraznil, že postoj Prahy sa nemení. Česká vláda podľa neho znova odmietne vznik stáleho mechanizmu na rozmiestňovanie utečencov a podporí opatrenia na stráženie hraníc a registračných stredísk.

Podľa premiéra Bohuslava Sobotku nie je dôvod na to, aby Európska komisia relokačný mechanizmus "splašene" presadzovala vo chvíli, keď ešte nebolo možné posúdiť dôsledok predchádzajúcich rozhodnutí o povinných kvótach.

Zástupcovia štátov V4 sa zídu ešte pred štvrtkovým rokovaním ministrov EÚ. Okrem koordinácie spoločnej pozície sa bude podľa iDNES.cz hovoriť taktiež o pomoci Maďarsku pri ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru.