Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na viacerých miestach v Česku padli dlhodobé teplotné rekordy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najviac tropických dní, kedy sa maximálna denná teplota vyšplhala aspoň na 30 stupňov Celzia, bolo na juhovýchode Moravy.

Praha 5. augusta (TASR) - Českí meteorológovia v utorok na viacerých miestach krajiny prepisovali dlhodobé teplotné rekordy. V Tepliciach namerali 35,1 stupňa Celzia, kde padol zhruba sedemdesiatročný rekord, ktorý predstavoval 34,4 stupňa Celzia. Maximum zaznamenali aj v Řeži pri Prahe, a to 36,5 stupňa Celzia.

Informoval o tom server Novinky.cz s odvolaním sa na Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Doksanoch bolo najteplejšie od roku 1986; o tri desatiny stupňa tam bolo prekonané pôvodné maximum 34,9 stupňa Celzia. V Průhoniciach namerali 35,2 stupňa Celzia, čo je takmer o tri stupne viac, než činil rekord z roku 1947. Najvyššiu teplotu zaznamenali meteorológovia tiež v Dobřichoviciach, a to 35,8 stupňa Celzia.

V noci nadnes má cez územie Česka prejsť studený front, pričom dnes sa napriek tomu teploty dostanú opäť nad tropickú tridsiatku. Od štvrtka meteorológovia znova očakávajú nárast až k 35 stupňom Celzia.

Na väčšine miest v Českej republike bolo už do konca júla viac tropických dní, než býva inokedy za celý rok. Najviac tropických dní, kedy sa maximálna denná teplota vyšplhala aspoň na 30 stupňov Celzia, bolo na juhovýchode Moravy. Meteorológovia ich do začiatku augusta zaznamenali 24 - v Brode nad Dyjí, Dyjákoviciach a Strážnici.

Sucho, ktoré sprevádza horúčavy, je v Česku najhorším za posledných 12 rokov. Postihlo toky i podzemné vody. Meteorológovia v júli uviedli, že napriek tomu nejde o storočné sucho, pričom ako príklad spomenuli rok 1947 alebo 30. roky 20. storočia, kedy boli veľmi suché tri roky za sebou.