Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V strednej Európe vyčínajú búrky

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Pavol Remiaš

Slota trápi nielen našich českých susedov, ale sužuje aj Nemcov.

Plzeň/České Budějovice 12. júna (TASR) - Plzenský a Juhočeský kraj zasiahli v pondelok ďalšie prudké búrky sprevádzané prívalovými dažďami, ale aj krupobitím a prudkým nárazovým vetrom. V okolí Domažlíc padali krúpy s veľkosťou dlane.

Krupobitie však hlásili aj z nemecko-českého pohraničia, z bavorského Furthu im Wald, ako aj z českej Folmavy.

Vyplýva to z informácií internetových serverov Novinky.cz a iDNES.cz.

Búrkový front postupuje cez kraj Vysočina smerom ďalej na východ a v priebehu nasledujúcej noci zasiahne i ďalšie regióny Česka. Meteorológovia už skôr varovali, že by mohlo spadnúť v niektorých lokalitách aj 50 milimetrov zrážok. Môžu sa tak dočasne zvýšiť hladiny menších i stredne veľkých riečnych tokov, a to predovšetkým v oblasti Šumavy a Brd.

Odborníci upozornili, že búrky možno očakávať na území Česka aj v utorok.

Juh Nemecka zasiahli silné búrky, padali krúpy veľkosti päste



Mimoriadne nepriaznivé počasie sprevádzané krupobitím, záplavami a bleskami zasiahlo v noci na utorok južnú časť Nemecka. Vietor vyvracal stromy a búrky spôsobili mnohé škody na obydliach i vozidlách, informuje agentúra DPA.

Polícia v okrese Oberpfalz v Bavorsku uviedla, že oblasť zasiahlo krupobitie, pričom padali krúpy veľkosti päste. Fransko sužoval taký prudký dážď, že došlo k zaplaveniu mnohých ulíc a pivníc. V bavorskom meste Regensburg spôsobil blesk požiar strechy domu.

V Bádensku-Württembersku bola nepriaznivým počasím zasiahnutá predovšetkým oblasť južne a západne od Stuttgartu, píše DPA. V meste Reutlingen museli uzavrieť železničnú stanicu, pretože došlo k jej zaplaveniu.

Polícia v okrese Esslingen musela zo zaplaveného vozidla vyslobodzovať staršieho muža. Jeden z policajtov pritom utrpel ľahšie zranenia, vodič vyviazol bez zranení.

Meteorológovia počítajú s búrkami a silným dažďom na juhu Nemecka aj v priebehu utorka.