Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Českú republiku zasiahlo štvrté tornádo za štyri dni

Na archívnej snímke tornádo. Foto: TASR - Pavol Bendík

V roku 2002 a 2006 ich zaznamenali osem.

Praha 9. augusta (TASR) - Českú republiku zasiahlo za uplynulé štyri dni už štvrté tornádo. V stredu večer to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), uvádza TASR.

"Štvrté tornádo za štyri dni? Aj to sa môže stať. Dnes popoludní bolo potvrdené ďalšie vo východných Čechách na prehánke opäť bez bleskovej aktivity," napísal ČHMÚ na sociálnej sieti X.

Ako však pokračoval, tento nárast počtu tornád je iba zdanlivý. "Viac očí viac vidí," poznamenali meteorológovia. Tohto roku je to podľa nich už deviate tornádo v ČR. V roku 2002 a 2006 ich zaznamenali osem.

"Potvrdzuje to, že slabé tornáda sú relatívne bežné," dodáva ČHMÚ. Na sociálnej sieti X zverejnil aj fotografiu domu, na ktorom sú v kruhu vytrhané škridly.

Lovci búrok z Czech Thunderstorm Research Association na Facebooku zverejnili niekoľko materiálov vrátane fotografií hasičov Královohradeckého kraja a videí, ktoré natočili obyvatelia obce Lokot a susedného Synkova. Tornádo sa v Lokote dotklo povrchu iba lokálne, vír však rotoval intenzívne. V časti obce sú potvrdené škody na majetku – na strechách domov, v záhradách či na dopravnom značení.