Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Český expremiér Nečas v prípade lživej výpovede podal dovolanie

Na archívnej snímke Petr Nečas Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

Prípad sa týka kauzy zneužitia Vojenského spravodajstva šéfkou kancelárie vtedajšieho premiéra Nečasa (2010 – 2013) Janou Nagyovou, dnes Nečasovou.

Praha 16. júna (TASR) - Český expremiér Petr Nečas podal v prípade svojej lživej výpovede v kauze zneužitia vojenského spravodajstva dovolanie k Najvyššiemu súdu. Bráni sa tým ročnej podmienke a peňažitému trestu, ktorý mu v máji potvrdil Mestský súd v Prahe. Týmto rozsudkom sa Nečas stal prvým niekdajším predsedom českej vlády, ktorý bol právoplatne odsúdený v trestnej kauze. S odvolaním sa na stanicu ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Nečas dovolanie zdôvodnil tým, že súd podľa neho nesprávne právne posúdil skutok. V piatok to uviedla hovorkyňa Obvodného súdu pre Prahu 1 Eva Švíglerová.

Podľa rozsudku Nečas pred súdom dvakrát nepravdivo vypovedal v prospech manželky Jany. Vo februári ho podmienečne odsúdil Obvodný súd pre Prahu 1 na rok väzenia a pokutu 100.000 českých korún (4250 eur). Hrozilo mu až trojročné väzenie a súčasný podmienečný trest má odložený na skúšobnú dobu dva roky.

Prípad sa týka kauzy zneužitia Vojenského spravodajstva šéfkou kancelárie vtedajšieho premiéra Nečasa (2010 – 2013) Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. Expremiér tvrdí, že z obáv o svoju bezpečnosť vtedy požiadal vedúcu kancelárie, aby kontaktovala Vojenské spravodajstvo.

Nečasová však podľa právoplatného rozsudku výlučne z vlastnej iniciatívy nezákonne úkolovala vojenských spravodajcov, aby zariadili sledovanie vtedajšej premiérovej ženy Radky. Získaním informácií o jej predpokladanej nevere chcela urýchliť rozvod vtedajšieho premiéra. Kauza prispela v roku 2013 k pádu Nečasovej vlády.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)