Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Český komunistický denník Haló noviny po 30 rokoch končí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Haló noviny vychádzali od roku 1991 ako celoštátny, vyhranene ľavicový a stranícky profilovaný denník spojený s KSČM.

Praha 29. marca (TASR) - Český komunistický denník Haló noviny prestane koncom apríla po viac než 30 rokoch svojej existencie vychádzať. Po "búrlivej diskusii" o tom rozhodol Ústredný výbor Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), oznámil v pondelok samotný denník, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

Náklad Haló novín nedávno klesol na približne 6000 výtlačkov denne. Na zasadnutí ÚV KSČM sa zároveň rozhodlo o vydávaní nového týždenníka, ktorý vydavatelia označili za "šancu na posun vpred".

Denník je jedným z nástupcov bývalého tlačového orgánu Komunistickej strany Československa (KSČ) Rudé právo; ten zohrával dôležitú úlohu v propagande režimu. Haló noviny s titulkami ako "Na Kube naďalej vládne socializmus" niektorí považovali za kuriozitu z minulej éry.

V ostatných parlamentných voľbách, ktoré sa konali vlani v októbri, sa KSČM po prvý raz nepodarilo prekonať päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu; získala len 3,6 percenta hlasov. Kateřina Konečná nahradila Vojtěcha Filipa na čele strany, ktorá okrem iného presadzuje referendum o vystúpení ČR z NATO.

Haló noviny vychádzali od roku 1991 ako celoštátny, vyhranene ľavicový a stranícky profilovaný denník spojený s KSČM. Prezentoval jej názory, ako aj postoje jej blízkych skupín, hnutí a ľavicovo orientovaných osôb, prípadne predstaviteľov odborových organizácií.