Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Český minister financií Andrej Babiš požiadal o policajnú ochranu

Český minister financií Andrej Babiš na archívnej snímke. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Babiš sa pre takýto krok rozhodol po tom, ako podľa jeho slov došlo v ostatnom čase k niekoľkým nebezpečným incidentom, informoval dnes spravodajský server Novinky. cz.

Praha 5. novembra (TASR) - Český minister financií a líder hnutia ANO Andrej Babiš požiadal v stredu ministra vnútra Milana Chovanca, aby mu pridelil policajnú ochranku. Babiš sa pre takýto krok rozhodol po tom, ako podľa jeho slov došlo v ostatnom čase k niekoľkým nebezpečným incidentom, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

"Došlo k niekoľkým pokusom, ktoré ohrozovali môj život, podrobnosti ale oznamovať nechcem. Preto som dnes (v stredu) poslal ministrovi vnútra list, v ktorom som ho požiadal o udelenie policajnej ochrany," povedal Babiš pre denník Právo.

Babiš sa domnieva, že minister financií by mal mať automaticky nárok na bodyguardov z Ochrannej služby Polície ČR, ktorá stráži ústavných činiteľov. Na policajnú ochranu má teraz nárok prezident, šéfovia oboch komôr parlamentu, premiér a ministri vnútra, spravodlivosti a zahraničných vecí. Ministra obrany stráži vojenská polícia.

"Podľa môjho názoru som oveľa ohrozenejší než premiér, minister spravodlivosti alebo vnútra. Pripravujem novelu zákona o hazarde, opatrenia proti daňovým únikom, spadá podo mňa finančná aj colná správa. Aké kompetencie má minister spravodlivosti, keď ani nemôže odvolať kontroverzných prokurátorov?" podotkol Babiš.

Počas Babišovho pôsobenia vo funkcii došlo k niekoľkým incidentom, ktoré ho ohrozovali. Pred rokom mu prišla obálka s jedom, ako aj jeho vlastné parte. Tento rok v auguste zase vyšlo najavo, že albánsky gang plánoval únos Babišovho dieťaťa, doplnili Novinky.cz.

Babiš odmietol porovnanie so Sobotkom kvôli ochranke


Žiadosť ministra financií ČR a lídra hnutia ANO Andreja Babiša o pridelenie policajnej ochranky, prekvapila nielen českú opozíciu, ale aj premiéra Bohuslava Sobotku, ktorý bol v minulosti aj šéfom rezortu financií a v tejto funkcii policajnú ochranu nikdy nepotreboval.

Pripomenul to hovorca vlády ČR Martin Ayrer, ktorý poznamenal, že aj Bohuslav Sobotka riešil sťaby šéf rezortu financií kontroverzné témy podobné tým, ktoré v súčasnosti rieši Andrej Babiš.

"Aké kontroverzné témy má pán Sobotka na mysli? Pripravoval snáď zákon o hazarde, opatrenia proti daňovým únikom, preukazovanie pôvodu majetku, centrálny register účtov alebo bojoval proti karuselovým podvodom?," reagoval pre denník Právo podnikateľ slovenského pôvodu, ktorý je prvým vicepremiérom českej vlády.

Babiš, ktorý si ostatných osem rokov platí vlastnú ochranku, strážiacu i jeho životnú partnerku a dieťa, sa pre stredajší krok rozhodol po tom, ako podľa jeho slov došlo v ostatnom čase k niekoľkým nebezpečným incidentom.

Nielen hovorca vlády ČR, ale aj minister vnútra ČR Milan Chovanec už potvrdili, že sa zainteresovaní v krátkom čase stretnú s Andrejom Babišom, aby vyhodnotili možné riziká.