Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Český minister zahraničných vecí Lipavský navštívil v utorok Izrael

Na archívnej snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR – Jakub Kotian

Ministrova cesta bola do poslednej chvíle utajovaná.

Tel Aviv/Praha 10. októbra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský navštívil v utorok Izrael ako prvý západný politik od vypuknutia konfliktu s militantným palestínskym hnutím Hamas. Z Izraela s ním späť do Česka letia desiatky krajanov. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s tým, že ministrova cesta bola do poslednej chvíle utajovaná.

Izraelská ambasáda v Prahe ministrovi poďakovala v utorok na sociálnych sieťach. "Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský je v Izraeli. Ako vôbec prvý minister zahraničia, ktorý Izrael navštívil od teroristického útoku Hamasu. Spolu s (izraelským) ministrom zahraničných vecí Elim Kohenom sa stretol s Adwou Adarovou, vnučkou 85-ročnej Jaffy, ktorú Hamas uniesol do Gazy. Ďakujeme, Česko!" dodalo izraelské veľvyslanectvo.

"Práve odlietam z Izraela, kde som vyjadril podporu svojmu náprotivku Elimu Kohenovi. Veziem domov plné lietadlo Čechov, ktorí v krajine uviazli pre bezpečnostné riziko. Na ministerstve zahraničných vecí intenzívne riešime ďalšiu pomoc," napísal Lipavský na sociálnej sieti X.

Lipavský sa od pondelka zúčastňoval na zasadnutí ministrov Európskej únie a Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) v ománskom hlavnom meste Maskat. Izrael navštívil v utorok cestou naspäť.

Za návštevu Izraela Lipavskému v utorok poďakovali český premiér Petr Fiala, český prezident Petr Pavel i izraelský prezident Jicchak Herzog. "Ďakujem a vitajte český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. V čase, keď Izrael bojuje v ťažkej vojne proti krutému nepriateľovi, je vaša dnešná návšteva Jeruzalema... znakom hlbokého priateľstva a solidarity medzi našimi národmi," uviedol Herzog.

Pavel v príspevku na X spresnil, že Lipavský domov vezie vládnym špeciálom asi 30 Čechov. "Česká diplomacia a bezpečnostné služby opäť preukázali svoje kvality," napísal český prezident.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, v sobotu skoro ráno masívne a prekvapivo zaútočilo na Izrael. Útok pripravil o život vyše 1000 Izraelčanov, vrátane vojakov a civilistov. Asi 150 ľudí uniesli militanti do pásma Gazy. Izrael podniká odvetné letecké útoky na Gazu a pravdepodobná je aj jeho pozemná operácia v tejto enkláve.