Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Český premiér: Briti sa musia rozhodnúť sami, bez naliehania

Český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/AP

Británia teraz podľa neho potrebuje najmä to, aby mala čo najskôr novú vládu.

Brusel 28. júna (TASR) - Briti by mali mať čo najskôr novú vládu. Následne sa krajina musí rozhodnúť, či požiada o vystúpenie z Európskej únie, na ktorom sa občania uzniesli minulý týždeň v referende. Na dnešnom summite lídrov EÚ v Bruseli to vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka, ktorého cituje spravodajský server Novinky.cz.

"Británia sa musí sama suverénne rozhodnúť, či požiada o vystúpenie z Európskej únie alebo nie. Zatiaľ s tým váha. Ak o to požiada, bude o čom rokovať," uviedol Sobotka. Pokiaľ o vystúpenie nepožiada, tak nemôžu začať rokovania o podmienkach, pri ktorých by z EÚ vystúpila, dodal.

Británia teraz podľa neho potrebuje najmä to, aby mala čo najskôr novú vládu. "Konzervatívci povedali, že budú teraz dva mesiace vyberať nového predsedu strany, čo bude potenciálne nový predseda vlády. Neviem, či to nie je príliš veľký luxus pre Britániu, teraz sa dva mesiace zmietať v politickej neistote," upozornil Sobotka. Nevidí však dôvod, prečo by únia mala na Londýn naliehať.

Český premiér dodal, že o pozícii českej vlády k brexitu bude poslancov dolnej komory parlamentu informovať vo štvrtok. Uznieslo sa na tom vedenie Poslaneckej snemovne.

"Pokiaľ si Británia bude chcieť udržať prístup na spoločný európsky trh, bude ČR požadovať zachovanie voľného vstupu občanov EÚ na britský trh práce," naznačil Sobotka jednu z požiadaviek.