Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odpoveď Bruselu pre Britániu v prípade brexitu: Rešpektujeme, ľutujeme

Šéf európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Británie rozhodnú v dnešnom referende o tom, či ich krajina zostane členom Európskej únie alebo z nej vystúpi.

Praha/Budapešť/Brusel 23. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v súvislosti s dnešným referendom o zotrvaní Británii v EÚ naznačila, že sa nechce vyjadrovať k tejto téme pred samotným hlasovaním. Európsky týždenník Politico na svojej internetovej stránke dnes uviedol, že má k dispozícii návrh oficiálnej odpovede lídrov EÚ k výsledku, ktorý by znamenal brexit, odchod Británie z únie.

"Rešpektujeme vaše rozhodnutie a ľutujeme ho," týmito slovami by podľa Politico mal Brusel zareagovať v piatok ráno po výsledkoch referenda, ktoré by znamenali ukončenie britského členstva v EÚ.

Jednoduché vyhlásenie je navrhnuté tak, aby zabránilo "kakofónii" reakcií, ktoré budú po oznámení výsledkov referenda určite nasledovať od rôznych predstaviteľov inštitúcií EÚ.

Politico upozornil, že návrh oficiálneho stanoviska EÚ pri "čítaní medzi riadkami" znamená, že Brusel si želá čo najrýchlejšie začatie riadneho procesu separácie, aby sa predišlo rôznym nejasnostiam, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť finančné trhy.

Najvyšší predstavitelia EÚ v posledných mesiacoch pripomínali, že pre Brusel "neexistuje žiadny plán B", čiže sa aj naďalej ráta s členstvom Británie. Politico však v tejto súvislosti upozornil, že na základe rozhovorov s desiatkami politikov a úradníkov EÚ, ako aj predstaviteľov regulačných orgánov sa v Bruseli predsa len pripravujú na možnosť najväčšieho zlomu v histórii Európskej únie.

V piatok, deň po britskom referende, sa o 10.30 h SELČ na pôde Európske komisie stretnú predstavitelia troch hlavných inštitúcií EÚ - predseda EK Jean-Claude Juncker prijme predsedu Európskej rady Donalda Tuska a šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza. K nim sa pripojí aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina zabezpečuje rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

Predseda EK nehodlá v prípade brexitu odstúpiť z funkcie, uviedol v stredu hlavný hovorca exekutívy EÚ Margaritis Schinas na otázku novinárov, či sa Juncker nevzdá úradu, ak britské referendum dopadne v prospech euroskeptického tábora.

Gauck o tesnejšej únii

Nemecký prezident Joachim Gauck dnes vyhlásil, že aj v prípade, ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, debata o životaschopnosti "stále tesnejšej únie" musí pokračovať.

Gauck na návšteve univerzity v bulharskom hlavnom meste Sofia povedal, že debata o brexite ukázala, aký veľký počet Európanov nemá dobré pocity z pojmu "stále tesnejšej únie". Politici by to podľa neho "nemali preháňať".

"Nemyslím si však, že nás čaká rozpad Európy," dodal nemecký prezident, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Český premiér verí, že Briti v EÚ ostanú

Demokratický Západ by urobil chybu, keby sa namiesto spolupráce začal štiepiť, uviedol v dnešnom vyhlásení k britskému referendu o členstve v Európskej únii český premiér Bohuslav Sobotka. Podľa vlastných slov verí, že ostrovná krajina v únii zostane, informoval český spravodajský server Novinky.cz.

"Česká vláda je presvedčená, že Európska únia bude s Veľkou Britániou ako jej členom silnejšia. Veľká Británia bola po desaťročia dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou EÚ a ja verím, že to tak zostane aj po dnešnom hlasovaní," vyjadril nádej český premiér.




Sobotka dodal, že tvárou v tvár moderným hrozbám vrátane terorizmu, bezpečnostnej nestability, nekontrolovanej migrácie či klimatických zmien by bolo veľkou chybou demokratického Západu, ak by sa začal namiesto doterajšej spolupráce štiepiť, k čomu by dochádzalo na základe návratu k starému nacionalizmu.

"Nehovoriac o tom, že práve rozsiahla integrácia, zahŕňajúca dnes väčšinu Európy, je tou najlepšou poistkou dlhodobého mierového spolužitia medzi národmi na našom kontinente a ako hospodársky a sociálny model tiež veľmi pozitívnym príkladom pre iné časti našej planéty," uviedol premiér.

Český premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie so svojím britským partnerom Davidom Cameronom.
Foto: TASR/AP
Sobotka tiež vo vyhlásení pripomenul februárovú dohodu o reforme EÚ, v rámci ktorej členské krajiny urobili voči Veľkej Británii množstvo ústupkov. Podľa Sobotku by aj toto malo podporiť zotrvanie krajiny v spoločenstve.

Maďarský minister: Briti majú právo rozhodovať o svojom osude

Každý národ má suverénne právo rozhodovať o tom, v akom rámci chce žiť, aj Briti majú toto právo a ich rozhodnutie si treba ctiť. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský minister národného hospodárstva Mihály Varga, ktorý však zdôraznil, že Maďarsko by bolo rado, ak by Veľká Británia zostala v Európskej únii.

"Rezort národného hospodárstva sa pripravil na všetky rozhodnutia, Maďarsko musí prípadné vystúpenie Veľkej Británie z únie skúmať prostredníctvom zahraničnoobchodných vzťahov," cituje agentúra MTI Vargu.

Vzájomnú výmenu tovaru Maďarska s Veľkou Britániou vo výške 4-4,5 miliardy eur by určite brexit negatívne ovplyvnil, avšak podľa Vargu sa treba pripraviť na zníženie škôd, ako to bolo v prípade sankcií voči Rusku. "Je ťažké zatiaľ predvídať presný proces prípadného odchodu, zrejme však pôjde o dlhší proces," podotkol minister, ktorý dodal, že rast maďarskej ekonomiky by sa v prípade brexitu spomalil o 0,3 percenta.