Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český premiér Sobotka demisiu nepodá

Na archívnej snímke český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/AP
Andrej Babiš, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je podľa neho vybočenie prezidenta Miloša Zemana z ústavných zvyklostí a praxe.

Praha 5. mája (TASR) - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes na tlačovej konferencii po zasadaní užšieho vedenia ČSSD uviedol, že nepodá demisiu, ktorú v predchádzajúcich dňoch avizoval, a zvolí iné riešenie.

Dôvodom je podľa neho vybočenie prezidenta Miloša Zemana z ústavných zvyklostí a praxe. Zeman totiž mienil demisiu pochopiť len ako výmenu predsedu vlády, nie ako pád celého kabinetu, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Namiesto demisie premiér dnes na Pražský hrad odošle návrh na odvolanie ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša.

Vládna kríza v ČR sa začala, keď Sobotka avizoval demisiu vlády pre signály prezidenta Zemana, že neprijme odvolanie vicepremiéra Andreja Babiša, zaťaženého aférami s jeho firmami či s nákupom korunových dlhopisov.

Sobotka sa rozhodol podať demisiu celej vlády, prezident ale naznačil, že by ju z rúk premiéra nemusel v rozpore s ústavnými zvyklosťami i svojou vlastnou predchádzajúcou praxou prijať. Namiesto toho by ju chápal čisto ako výmenu premiéra. To je ale pre Sobotku, ktorý chce z vlády dostať Andreja Babiša, neprijateľné.

Spor oboch politikov sa naplno ukázal vo štvrtok na Pražskom hrade, kam prišiel premiér informovať prezidenta o ďalších krokoch. Zeman ho prekvapil pripravením aranžmánu na prijatie demisie a v tomto duchu sa aj správal, keď Sobotkovi formálne poďakoval za prácu vo funkcii premiéra.

Keď premiér povedal, že demisiu zatiaľ nepodáva, prezident sa počas jeho príhovoru otočil chrbtom a odkráčal.

Reakcie politikov na Sobotkove odvolanie demisie:



"Zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Zúfalý premiér sa práve usiluje stiahnuť do bahna celú republiku. Názory mení B. Sobotka takmer každú hodinu. Takže radšej počkáme, či si svoj najnovší premet zasa nerozmyslí," napísal na Twitteri v reakcii na najnovší vývoj na českej politickej scéne Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Pre iDNS.cz Ovčáček uviedol, že Zeman sa nebude ponáhľať. "Počká, či sa názor pána premiéra zase nezmení. Ukázalo sa, že slová pána premiéra neplatia. Pán prezident má teraz pred sebou dôležité návštevy Libereckého kraja aj Čínskej ľudovej republiky. Potom si analyzujeme situáciu a pravdepodobne si počkáme na doručenie príslušného dokumentu od pána premiéra," povedal. Na otázku, či odvolá Babiša v prípade, že na tom Sobotka bude trvať, Ovčáček odpovedal, že sa prezident s Babišom určite stretne.



"Ja si myslím, že už z toho skutočne robí 'bramboračku'. Je to hrozná hanba aj v zahraničí, premiér mení názor už po štvrtýkrát za pár hodín. Vôbec tomu nerozumiem," povedal pre iDNES.cz Andrej Babiš. Ako bude ďalej postupovať ANO, vicepremiér nevie. Koaličnú zmluvu nevypovie, pretože podľa Babiša už de facto neexistuje. Svoje odvolanie minister financií nechá na Zemanovi.  

Petr Fiala
Foto: youtube


Predseda opozičnej ODS Petr Fiala v reakcii na najnovší krok Sobotku uviedol: "Minister financií Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka prehlbujú v našej krajine krízu a spôsobujú chaos. Príčinou vládnej krízy sú Andrej Babiš a chaotické kroky premiéra Sobotku. ODS opakuje, že jediným riešením je skrátenie volebného obdobia a predčasné voľby v čo najbližšom reálnom termíne, teda začiatkom septembra."

Na archívnej snímke Miroslav Kalousek.
Foto: TASR/AP


"Oceňujem, že pán premiér pochopil, že demisia bola tragickou chybou. V úsilí odvolať škandálmi zaťaženého AB (Andreja Babiša) môže počítať s podporou TOP 09," reagoval na Twitteri predseda tejto strany Miroslav Kalousek.