Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český prezident očakáva dohodu Ruska a USA a zrušenie sankcií

Na snímke prezident Českej republiky Miloš Zeman Foto: TASR – Štefan Puškáš

Nový prezident D. Trump by mal dať na stôl zrušenie ekonomických sankcií proti Rusku,v rozhovore pre TASR a TABLET. TV to povedal český prezident Miloš Zeman.

Bratislava/Praha 12. januára (TASR) - Nový americký prezident Donald Trump by mal dať na stôl zrušenie ekonomických sankcií proti Rusku, lebo prax ukázala, že nie sú účinné. V rozhovore pre TASR a TABLET.TV to povedal český prezident Miloš Zeman.

Hovorím tomu mýtus obkľúčenej pevnosti. Pokiaľ zavediete sankcie, národ sa zjednotí za svojím vodcom a vzrastie jeho popularita. Čo sa v prípade Vladimira Putina jasne preukázalo,“ zdôraznil Zeman, ktorý očakáva americkú dohodu s Rusku a, naopak, tvrdú rétoriku voči Číne.

Pokiaľ porovnávate Rusko a Čínu, tak z hľadiska počtu obyvateľov je to pomer 1:10. Musíte vziať do úvahy aj ich ekonomický potenciál. Čína je v súčasnosti prvá alebo druhá najväčšia svetová ekonomika z hľadiska hrubého domáceho produktu. Podľa niektorých analytikov už predbehla USA. A ak nepredbehla, stane sa to zrejme za rok či za dva. Je preto pochopiteľné, že pre USA je najväčším konkurentom Čína a nie Ruská federácia,“ uviedol český prezident.

Práve počas troch rokov jeho funkčného obdobia podporoval rozvoj ekonomickej spolupráce s Ruskom i s Čínou, no chápe, že americký postoj je iný. „Až budem americkým prezidentom, tak sa budem správať ako prezident veľmoci. Česká republika nie je, zatiaľ, veľmoc a z toho vyplýva, že my máme záujem na dobrých ekonomických vzťahoch so všetkými významnými krajinami. Nekonkurujeme si s nimi na veľmocenskej úrovni,“ dodal Zeman.