Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Český prezident Petr Pavel odcestuje do Rwandy na pripomienku genocídy

Na archívnej snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Pavel sa tiež stretne s rwandským prezidentom Paulom Kagameom aj s Čechmi pôsobiacimi v rôznych oblastiach tejto stredoafrickej krajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 5. apríla (TASR) - Český prezident Petr Pavel zamieri v piatok na návštevu Rwandy. Hlavným cieľom je pripomienka 30. výročia genocídy, pri ktorej zomrelo vyše 800.000 ľudí.

Pavel sa tiež stretne s rwandským prezidentom Paulom Kagameom aj s Čechmi pôsobiacimi v rôznych oblastiach tejto stredoafrickej krajiny. TASR správu prevzala z Českého rozhlasu (ČRo), ktorý sa odvoláva na prezidentov úrad.

Rwanda si v nedeľu pripomenie výročie začiatku masového vraždenia, pri ktorom od apríla do júla 1994 prišli o život státisíce príslušníkov menšinového kmeňa Tutsiov a umiernených Hutuov, väčšinového etnika.

Rwandská genocída býva označovaná za najhorší historicky doložený masaker čo do počtu mŕtvych v čase; podľa údajov tamojšej vlády umieralo denne až 10.000 ľudí.

Česko sa vtedy snažilo v Bezpečnostnej rade OSN presadiť aktívnejší postoj medzinárodného spoločenstva. To však nezasiahlo a jeho predstavitelia, rovnako ako niektorí západní politici, neskôr priznali svoje zlyhanie.

Pavel má počas víkendových dní okrem účasti na ceremoniáli a stretnutia s Kagameom v pláne niekoľko bilaterálnych schôdzok.

Prezident sa stretne aj so zástupcami českých firiem či inštitúcií pôsobiacich v tejto 14-miliónovej krajine. Česi sú v nej aktívni napríklad v oblasti družicových technológií, zdravotníctva alebo podpory hendikepovaných žien.

Ďalšie možnosti vidia spoločnosti napríklad v obrannom a bezpečnostnom sektore, poľnohospodárstve alebo ťažbe.