Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Český Ústavný súd zamietol celú sťažnosť Tomia Okamuru

Tomio Okamura Foto: tomio.cz

Prvé kolo historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR sa bude konať 11. a 12. januára. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 25. a 26. januára. Voliči si budú vyberať z deviatich kandidátov.

Praha 8. januára (TASR) - Český ústavný súd podľa denníka Právo zamietol celú sťažnosť senátora a nezaregistrovaného kandidáta na prezidenta Tomia Okamuru na priamu voľbu prezidenta.

Rozhodnutie oficiálne zverejnia vo štvrtok, pretože sudcovia musia spracovať zdôvodnenie. Informoval dnes server novinky.cz.

"Nález Ústavného súdu bude vyhlásený vo štvrtok dopoludnia. To teda znamená, že je už rozhodnuté," povedal dnes pre denník Právo generálny tajomník Ústavného súdu Tomáš Langášek.

Už 4. januára plénum Ústavného súdu zamietlo žiadosť Okamuru o odklad prezidentských volieb.

Okamura ako nestranícky kandidát zhromaždil 60.000 podpisov, po odpočítaní neplatných hlasov však klesol pod stanovenú hranicu 50.000. Na súde namietal protiústavnosť spôsobu zberu podpisov a ich kontrolu a ústavnú požiadavku, aby ich kandidát nazbieral najmenej 50.000.

Predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský v rozhovore pre Právo povedal, že Okamurova sťažnosť bola "fundovaná".

Prvé kolo historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR sa bude konať 11. a 12. januára. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 25. a 26. januára. Voliči si budú vyberať z deviatich kandidátov, ktorých uvádzame v abecednom poradí: Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman.