Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Český zákonodarca chce znížiť hranicu trestnej zodpovednosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predseda pražského mestského súdu Libor Vávra sa domnieva, že zníženie hranice zodpovednosti by skutočne mohlo prispieť k prevencii trestnej činnosti mladistvých.

Praha 28. februára (TASR) - Predseda ústavnoprávneho výboru českej Poslaneckej snemovne Jeroným Tejc (ČSSD) dnes v diskusnej relácii Partie televízie Prima uviedol, že sa chystá predložiť návrh na zníženie vekovej hranice pre trestnú zodpovednosť z 15 na 13 rokov pri najzávažnejších trestných činoch, ako je vražda, lúpež s následkom smrti a znásilnenie. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Ja sa prikláňam k hranici 13 rokov pre najzávažnejšie trestné činy. Súd by mohol v mimoriadnych prípadoch zvážiť, či (páchateľ) mohol posúdiť následky konania, mohol by ho uznať za nezodpovedného; každopádne by automaticky platila hranica 13 rokov pre políciu," povedal Tejc.

Podľa europoslanca Jiřího Pospíšila (TOP 09) je teraz nutná skôr širšia analýza celej problematiky. "Osobne by som nepresadzoval niekoľko rôznych vekových hraníc pre rôzne trestné činy," uviedol.

Obaja sa zhodli, že si nie sú istí, či má pobyt v ústave charakter sankcie. Niektorí mladiství to berú skôr ako hotel.

Predseda pražského mestského súdu Libor Vávra sa domnieva, že zníženie hranice zodpovednosti by skutočne mohlo prispieť k prevencii trestnej činnosti mladistvých.

"Napriek tomu si však treba uvedomiť, že dlhodobo trestná činnosť mladistvých v Českej republike klesá, takže to nie je problém, ktorý by bol nejako hrozivý. A rovnako nie sú zaznamenané prípady, že by stúpala brutalita alebo počet brutálnych trestných činov. Sú to skutočne jednotky prípadov, dve vraždy za rok," konštatoval Vávra v diskusnej Partii TV Prima, ako ju zmonitorovali Novinky.cz.