Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cestovanie do miest vo veľkej výške je v krajinách so zikou bezpečné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tehotné ženy sa nemusia obávať cestovať do hlavného mesta Mexika ani do ďalších destinácií, ktoré sa nachádzajú vo veľkých nadmorských výškach.

New York 12. marca (TASR) - Predstavitelia amerického zdravotníctva prehodnotili cestovné varovania súvisiace so šírením vírusu zika. V piatok oznámili, že tehotné ženy sa nemusia obávať cestovať do hlavného mesta Mexika ani do ďalších destinácií, ktoré sa nachádzajú vo veľkých nadmorských výškach. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vírus zika sa šíri poštipnutím konkrétnym druhom komára Aedes aegypti. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo svojich aktualizovaných odporúčaniach zdôraznilo, že tento druh komára sa len zriedkavo vyskytuje v nadmorskej výške nad 2000 metrov.

Centrum radí tehotným ženám, aby sa vyhýbali cestovaniu do približne 30 krajín sveta, pretože vírus zika je - podľa zatiaľ nepotvrdených podozrení - príčinou veľkého počtu prípadov mikrocefálie u novorodencov.

CDC v piatok zverejnila na internete mapy s vyznačenými oblasťami v každej krajine, ktoré sa nachádzajú vo výške nad 2000 metrov. Väčšina destinácií, pre ktoré platí výstraha pred cestovaním, sa nachádza v Latinskej Amerike alebo v Karibiku.