Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nespokojnosť s novelou:Budapešťou pochodovalo vyše tisíc demonštrantov

Demonštranti skandujú slogany počas protestu proti novele zákona vysokého školstva, ktorá by mohla zatvoriť budapeštiansku univerzitu, ktorú založil americký miliardár a filantrop George Soros. Budapešť, 10. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Cieľom spontánneho zhromaždenia mladých ľudí bolo vyjadriť nespokojnosť s tým, že hlava štátu podpísala v pondelok večer kritizovanú vládnu novelu vysokoškolského zákona.

Budapešť 11. apríla (TASR) - Dav niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorý sa zhromaždil v pondelok neskoro večer pri sídle maďarského prezidenta Jánosa Ádera - Sándorovom paláci v Budapešti, sa rozrástol na vyše tisíc ľudí. Okolo polnoci sa vydal cez Reťazový most do ulíc v centre metropoly, kde skandoval protivládne heslá.

Cieľom spontánneho zhromaždenia mladých ľudí bolo vyjadriť nespokojnosť s tým, že hlava štátu podpísala v pondelok večer kritizovanú vládnu novelu vysokoškolského zákona.

Spravodajský server index.hu naživo vysielal dianie na pochode. Jeho účastníci kričali heslá ako "Poďte s nami!", "Slobodná krajina, slobodná univerzita!", "Demokraciu!", "Právny štát!" a ďalšie.



Jedného z protestujúcich, ktorý na policajný kordón pri sídle prezidenta hodil nádobu s oranžovou farbou, ktorá je farbou vládnucej strany Fidesz, zadržali. Farba zasiahla uniformy viacerých policajtov. Muža spútali a odviedli do budovy paláca.

Pochod sprevádzalo pri križovatke Oktogon 20 policajných vozidiel, vrátane mikrobusov plných policajtov. Polícia demonštrantov vyzvala, aby sa správali rozvážne. Dopravu na tejto križovatke obnovili po 01.00 h.

Protivládne demonštrácie pokračujú v stredu, odkázali protestujúci



Séria budapeštianskych demonštrácií proti vládnej novele maďarského vysokoškolského zákona, ktorá sa začala pred týždňom a pokračovala v noci na dnes po tom, čo túto novelu podpísal prezident János Áder, bude pokračovať v stredu. Odkázali to účastníci nočného protestu pri sídle verejnoprávneho rozhlasu, kde sa im okolo 02.00 h napokon podarilo vyvesiť vlajku Európskej únie.

Podľa spravodajského servera Privátbankár.hu sídlo rozhlasu pred davom asi 1500 mladých ľudí chránili policajti. Pri pokusoch demonštrantov vyvesiť vlajku EÚ použili policajti aj paprikový sprej.

Pri sídle maďarského prezidenta Jánosa Ádera - Sándorovom paláci - sa v pondelok okolo 22.00 h zhromaždil dav niekoľkých stoviek demonštrantov. Okolo polnoci sa vydali cez Reťazový most do ulíc v centre metropoly, kde skandovali protivládne heslá.

Išlo už o štvrtú masovú protivládnu demonštráciu za uplynulý týždeň, pričom najväčšia z nich sa konala v nedeľu, keď vyšlo do ulíc Budapešti okolo 80.000 ľudí.

Novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku, Áder podpísal aj napriek ostrým protestom doma i v zahraničí.