Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Cez Lamanšský prieliv sa v roku 2023 preplavilo takmer 30.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Predstavuje to medziročný pokles o viac ako tretinu.

Londýn 1. januára (TASR) - V roku 2023 sa cez Lamanšský prieliv do Británie preplavilo na malých plavidlách 29.437 migrantov, čo predstavuje medziročný pokles o viac ako tretinu, vyplýva z vládnych údajov zverejnených v pondelok. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Zároveň ide o druhý najväčší celoročný počet nelegálnych príchodov migrantov cez Lamanšský prieliv od roku 2018, kedy úrady začali tieto údaje zverejňovať. Najvyšší počet migrantov v Británii zaznamenali v priebehu roka 2022 (45.774). V roku 2021 ich bolo 28.526.

Posledné plavby sa v roku 2023 uskutočnili 16. decembra, keď sa z Francúzska doplavilo na jednej lodi 55 ľudí.

Zastavenie prílevu migrantov zaradil konzervatívny britský premiér Rishi Sunak medzi svojich päť kľúčových cieľov. V novembri pred poslancami dolnej komory britského parlamentu povedal, že na splnenie tohto sľubu neexistuje žiadny "pevný dátum".

Britská vláda v júli schválila kontroverzný zákon, z ktorého vyplýva, že migrantom plaviacim sa do Británie na lodiach bude odopreté právo požiadať o azyl v Spojenom kráľovstve. Ako pripomína DPA, nie je jasné, kedy tieto pravidlá vstúpia do platnosti.