Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cez Stredozemné more prišlo od začiatku roka 70.365 migrantov

Rodinní príslušníci, ktorí prišli z Turecka, kráčajú po pláži na gréckom ostrove Lesbos, archívne foto. Foto: TASR/AP

Do 8. februára zaznamenala IOM 409 mŕtvych alebo nezvestných migrantov: 319 vo východnom Stredomorí medzi Tureckom a Gréckom a 90 na trase centrálnym Stredomorím medzi severnou Afrikou a Talianskom.

Ženeva 9. februára (TASR) - Za prvých šesť týždňov tohto roka prišlo do Európy cez Stredozemné more 70.365 migrantov a utečencov. Denný priemer takmer 2000 osôb je približne desaťnásobne vyšší ako v rovnakom období vlaňajška, uviedla dnes na svojej stránke Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Do 8. februára zaznamenala IOM 409 mŕtvych alebo nezvestných migrantov: 319 vo východnom Stredomorí na trase spájajúcej Turecko a Grécko a 90 na trase centrálnym Stredomorím medzi severnou Afrikou a Talianskom.
Počty migrantov a usmrtení k 2. februáru 2016
Foto: IOM

Za rovnaké obdobie minulého roka zomrelo alebo bolo nezvestných v celom Stredomorí iba 69 migrantov a utečencov.

Od 1. januára 2015 dorazilo na grécke ostrovy podľa IOM 924.015 migrantov. IOM očakáva, že miliónty migrant príde do Grécka v marci.

Nová štatistika IOM vyšla len deň po tom, čo turecká pobrežná stráž oznámila, že v Edremitskom zálive sa v dôsledku prevrhnutia lode utopilo 27 migrantov snažiacich sa dostať grécky ostrov Lesbos.
Migračné trasy
Foto: IOM
Počet usmrtených migrantov vo svete
Foto: IOM