Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V rámci cezhraničnej spolupráce začne kompa premávať cez Dunaj v júni

Kompa prevážajúca autá z Vojky na Kyselicu. Foto: TASR/Martin Baumann

Na slovenskej strane je už situácia priaznivejšia. V Gabčíkove stojí budova čakárne a vybudovala sa aj cesta pre cyklistov.

Gabčíkovo/Dunaremete 17. februára (TASR) - Kompa začne premávať na Dunaji medzi obcami Gabčíkovo a Dunaremete už od júna. Povedal to starosta maďarskej obce Géza Marovics.

Ako uviedol pre MTI, vybudovanie infraštruktúry vodnej dopravy, ako aj zaobstaranie kompy bude stáť 940 miliónov forintov (3.230.240 eur), z čoho 85 percent hradí Európska únia (EÚ).

Štyria partneri projektu - maďarské obce Lipót a Dunaremete ako aj obec Gabčíkovo a Trnavský samosprávny kraj (TTSK) boli prospešní a v rámci programu Cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a Slovenskom im EÚ poskytla potrebné finančné prostriedky. Z celkovej sumy 60 percent použije maďarská strana, ktorá sa zaviazala zabezpečiť aj plavidlo.

"Kompa okrem chodcov a cyklistov bude schopná previezť aj šesť osobných motorových vozidiel," objasnil Marovics. Podľa MTI sa vybuduje v rámci projektu aj dvojkilometrová cesta, ktorá spojí prístavnú obec Dunaremete s kúpeľným miestom Lipót. "Do marca sa postaví budova čakárne, a ak sa počasie zlepší, začneme aj s realizáciou prístavu," objasnil starosta. Vyzdvihol, že kompa môže pozitívne ovplyvniť turizmus na obidvoch stranách a zlepšiť spoluprácu a kontakty obyvateľov Szigetközu a Žitného ostrova.

Na slovenskej strane je už situácia priaznivejšia. V Gabčíkove stojí budova čakárne a vybudovala sa aj cesta pre cyklistov. Pre MTI doplnil podpredseda TTSK József Kvarda.

Štvorkilometrová cesta kompou bude trvať 20 minút, kým doteraz, ak chceli obyvatelia prejsť na druhú stranu, museli precestovať autom 70 kilometrov.