Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Ch. Lagardová: Krízové opatrenia ECB sú primerané

Christine Lagardová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jeden z programov nákupu aktív spochybnil nemecký ústavný súd, ktorý dal ECB tri mesiace, aby obhájila jeho opodstatnenosť, inak sa nemecká centrálna banka na ňom nebude môcť ďalej podieľať.

Brusel 8. júna (TASR) - Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v pondelok pred výborom Európskeho parlamentu (EP) pre hospodárske a menové záležitosti obhajovala agresívne monetárne stimuly, ktoré banka prijala v reakcii na pandémiu nového koronavírusu. Označila ich za primerané riziku, ktorému čelí eurozóna.

Jeden z programov nákupu aktív spochybnil nemecký ústavný súd, ktorý dal ECB tri mesiace, aby obhájila jeho opodstatnenosť, inak sa nemecká centrálna banka na ňom nebude môcť ďalej podieľať. Tento program je však starší a ECB ho spustila ešte pred koronakrízou.

Lagardová vo svojom vystúpení pred výborom EP síce nespomenula rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ale zdôraznila, že ECB pri rozhodovaní vzala do úvahy "primeranosť" a urobila si "analýzu nákladov a prínosov", čo boli dva kľúčové pojmy verdiktu nemeckého súdu.

"Naše krízové opatrenia sú dočasné, cielené a primerané veľkým rizikám ohrozujúcim náš mandát, ktorým čelíme," povedala Lagardová.

Rada guvernérov ECB minulý týždeň zvýšila objem núdzového programu nákupov na zmiernenie následkov pandémie (PEPP) o 600 miliárd eur na 1,35 bilióna a predĺžila jeho trvanie minimálne do júna 2021.