Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Duchovný vodca: Iránske jadrové zbrane sú mýtus

Najvyšší iránsky duchovný líder ajatolláh Alí Chameneí počas hlasovania v iránskych parlamentných voľbách Foto: TASR/AP

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes uviedol, že iránske jadrové zbrane sú konštrukt a skutočným zdrojom hrozby sú Spojené štáty.

Dubaj 19. apríla (TASR) - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes uviedol, že iránske jadrové zbrane sú konštrukt a skutočným zdrojom hrozby sú Spojené štáty. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Vytvorili mýtus jadrových zbraní, aby mohli hovoriť, že zdrojom hrozby je islamská republika. Nie, zdrojom hrozby je samotná Amerika," citovala Chameneího polooficiálna iránska agentúra Fars.

"To druhá strana systematicky a nehanebne ohrozuje vojensky nás... i keď tie hrozby nevyslovili otvorene, musíme byť pripravení,"
viedol v príhovore k veliteľom ozbrojených síl iránsky najvyšší vodca, ktorý podľa agentúry Reuters pred blížiacim sa pokračovaním jadrových rozhovorov medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom, mierne pritvrdil rétoriku.

Irán a šesť svetových mocností sa 2. apríla na stretnutí vo švajčiarskom meste Lausanne dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne utlmí svoj civilný jadrový program. Výmenou za to majú byť zrušené sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku. Komplexná a konečná dohoda o iránskom jadrovom programe má byť uzavretá do konca júna tohto roku.