Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Chameneí odsúdil vyjadrenia ministra zahraničných vecí o vplyve armády

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vyjadrenia najvyššieho vodcu prichádzajú po tom, ako Zaríf na sociálnej sieti napísal, že ľutuje svoje slová, ktorými sa sťažoval, že iránske revolučné gardy sa miešajú do diplomatických záležitostí.

Teherán 2. mája (TASR) - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí odsúdil v nedeľu kritické vyjadrenia iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa o politickom systéme Iránu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Politika krajiny sa skladá z rôznych hospodárskych, vojenských, sociálnych, vedeckých a kultúrnych plánov, medzi ktoré patria aj zahraničné vzťahy a diplomacia," povedal Chameneí v prejave národu, ktorý odvysielala iránska televízia.

Povedať, "že jedna časť odmieta tú druhú alebo ju popiera... je veľká chyba, ktorej sa predstavitelia islamskej republiky nemôžu dopustiť," priblížil Chameneí a dodal, že rezort diplomacie je len "vykonávateľom" rozhodnutí, ktoré robia vyššie postavení predstavitelia štátu.

Vyjadrenia najvyššieho vodcu islamskej republiky prichádzajú len niekoľko hodín po tom, ako Zaríf na sociálnej sieti napísal, že ľutuje svoje slová, ktorými sa sťažoval, že iránske revolučné gardy sa miešajú do diplomatických záležitostí.
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Zaríf sa v takomto zmysle vyjadril v rozhovore, ktorý poskytol jednému z poradcov prezidenta Hasana Rúháního. Zvukovú nahrávku však údajne niekto "z najbližších kruhov" ukradol a ihneď prostredníctvom perzsky písaných spravodajských médií zverejnil pre zahraničie.

Tento škandál prinášali iránske noviny niekoľko dní na prvých stránkach, keďže celá záležitosť vyzerá pred blížiacimi sa júnovými prezidentskými voľbami na rozpory vo vedení krajiny, komentuje agentúra AP.

Rúhání, ktorý už viackrát nemôže za prezidenta kandidovať, tvrdí, že únik audionahrávky majú na svedomí predstavitelia tvrdej línie a táto ich taktika im má pomôcť získať si priazeň voličov, ale aj zmariť prebiehajúce medzinárodné rozhovory o jadrovom programe Iránu.

Zaríf tvrdí, že na uniknutej zvukovej nahrávke neposkytuje "štandardné interview", ale s predstaviteľom prezidentskej kancelárie len "teoreticky diskutuje" o záležitostiach strategického charakteru.