Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Chameneí vyzval na vydanie osoby, ktorá zneuctila Korán vo Švédsku

Na archívnej snímke iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

V Iráne sa znesvätenie Koránu považuje za rúhanie, v extrémnych prípadoch je zaň možné udeliť aj trest smrti, pripomína DPA.

Teherán 23. júla (TASR) - Iránsky najvyšší duchovný vodca Alí Chameneí v sobotu vyzval na vydanie osoby zodpovednej za opätovné zneuctenie posvätnej knihy moslimov - Koránu, ku ktorému došlo vo štvrtok v švédskej metropole Štokholm. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Moslimskí učenci sa zhodujú, že páchateľ tohto zločinu musí dostať najprísnejší trest," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária náboženského vodcu. Chameneí však neobjasnil, o aký trest by malo ísť.

V Iráne sa znesvätenie Koránu považuje za rúhanie, v extrémnych prípadoch je zaň možné udeliť aj trest smrti, pripomína DPA.

Pred irackým veľvyslanectvom v Štokholme sa vo štvrtok uskutočnil protest, na ktorom organizátori plánovali spáliť posvätnú knihu moslimov a irackú vlajku – opäť s povolením švédskej polície.

Aktérom bol znova 37-ročný iracký utečenec Salwán Múmíká, ktorý pred budovou ambasády knihu pošliapal, ale nespálil ju. Predtým na podobnom proteste v júni pred mešitou v Štokholme zapálil niekoľko strán z knihy, čo vyvolalo masové protesty aj v Iráne.

V dôsledku incidentov si iránske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo švédskeho veľvyslanca. Šéf iránskej diplomacie Hosejn Amír Abdollahján oznámil, že už neumožní pôsobenie žiadneho nového švédskeho veľvyslanca v Iráne.