Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Charita Oxfam: Jemenčania čelia hladu a mrazu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Charita Oxfam uviedla, že v horských oblastiach Jemenu sa nachádza približne 530.000 vysídlených ľudí, pričom mnohí tam žijú v provizórnych príbytkoch, ktoré nemajú izoláciu pred chladom.

Saná 19. decembra (TASR) - Medzinárodná humanitárna organizácia Oxfam v stredu oznámila, že vyše pol milióna vysídlených ľudí v Jemene, postihnutom vojnou, čelí "dvojitej hrozbe" - hladomoru a mrazu, keďže prichádza zimné ročné obdobie.

Charita Oxfam uviedla, že v horských oblastiach Jemenu sa nachádza približne 530.000 vysídlených ľudí, pričom mnohí tam žijú v provizórnych príbytkoch, ktoré nemajú izoláciu pred chladom a nie sú odolné voči nepriaznivému počasiu.

Riaditeľ jemenskej pobočky Oxfamu Muhsin Siddiquey podľa tlačovej agentúry AP vyhlásil, že "teploty okolo bodu mrazu môžu byť poslednou ranou pre rodiny zápasiace s krutým hladom".

Jemenská vláda, podporovaná koalíciou pod velením Saudskej Arábie, vedie od roku 2015 vojnu proti šiitským povstalcom húsíom spriazneným s Iránom. Podľa predstaviteľov OSN vojna spôsobila v Jemene najhoršiu humanitárnu krízu na svete, keďže krutým hladom trpia milióny tamojších obyvateľov.

Mierové rozhovory, ktoré sa konali tento mesiac vo Švédsku, priniesli dohodu o prímerí v jemenskom, strategicky dôležitom pobrežnom meste Hudajda, ale ešte treba vyriešiť a ukončiť aj širší konflikt. Navyše, podľa najnovších správ povstalci už vyše 20-krát porušili prímerie v Hudajde, ktoré začalo platiť v utorok.