Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Novinárske organizácie vyzvali OSN, aby vyšetrila Chášukdžího prípad

Policajti hliadkujú pred rezidenciou saudskoarabského konzula v Istanbule 16. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Novinár žijúci v USA zmizol 2. októbra, keď vošiel na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš s jeho tureckou snúbenicou.

New York 18. októbra (TASR) - Popredné ľudskoprávne a novinárske organizácie vyzvali vo štvrtok generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby spustil vyšetrovanie OSN týkajúce sa zmiznutia a "prípadnej nezákonnej popravy" saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Výbor na ochranu novinárov (VON), Amnesty International (AI), Human Rights Watch (HRW) a Reportéri bez hraníc (RSF) vyhlásili na tlačovej konferencii v sídle OSN v New Yorku, že Turecko by malo vyvíjať tlak na svetovú organizáciu, aby začala transparentné vyšetrovanie.

Spomínané zoskupenia uviedli, že vyšetrovanie by malo skúmať úlohu Saudskej Arábie pri zmiznutí Chášukdžího a zamerať sa na identifikovanie každého, kto nariadil, naplánoval a vykonal operácie súvisiace so zmiznutím Chášukdžího. Novinár žijúci v USA zmizol 2. októbra, keď vošiel na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš s jeho tureckou snúbenicou.

Robert Mahoney, zástupca výkonného riaditeľa VON, povedal: "Zapojenie OSN do prípadu je najlepšou zárukou voči saudskoarabskému utajovaniu alebo pokusom iných vlád zamiesť vec pod koberec, aby tak ochránili lukratívne obchodné vzťahy s Rijádom."